28 martie 2024

Contact us

Armonii romantice muzicale

 Armonii romantice muzicale

Armonii romantice muzicale  oferite de Orchestra Simfonica a Filarmonicii in prezenta dirijorului Tiberiu Soare si a solistului contrabasist Petre Iuga.

Iubitorii muzicii vor avea parte Joi, 2 noiembrie 2017, de o manifestare muzicala de exceptie.

Experienta repertoriala isi spune si de aceasta data cuvantul sub forma firului nevazut al ensibilitatii muzicale ce leaga armoniile partiturilor unor compozitori consacrati: M. Musorgski, J. Haydn si Fr. Schubert.

O manifestare in care Orchestra Simfonica traieste plenitudinea adresarii catre public, alaturi de recunoscutii artisti muzicieni, dirijorul Tiberiu Soare si contrabasistul Petre Iuga.

Cu veleitati muzicale rafinate, in atentia ascultatorilor, de la pupitrul dirijoral, Tiberiu Soare, reunind sunetul, subtilitatea complexa a polifoniei si amploarea viziunii, impletita cu capacitatea de a rezona generos in armonie cu vibratiile contrabasului, alaturi de solistul roman ce traieste in Germania, Petre Iuga.

Născut la Bucuresti în 1977, Tiberiu Soare a urmat cursurile Liceului Militar de Muzică „Iacob Mureșianu” din București, pe care le-a absolvit în anul 1995, ca șef de promoție.

Tânărul artist își desfășoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, aparițiile sale în fața ublicului obținând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate și a colaboratorilor. A dirijat, de la inceputul carierei, orchestrele Filarmonicilor si Operelor din Iasi, Cluj, Târgu-Mureș, Brașov, Timisoara, Craiova, Satu Mare, Ploiești, Constanța, Bacău, Botoșani, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Națională Radio.

Între 2002 și 2006 a activat ca profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică din București secțiile de muzică de cameră și operă.

În 2004 Tiberiu Soare a semnat conducerea muzicală a premierei românești a operei Münchausen de Dan Dediu la pupitrul ansamblului de muzică contemporană Profil, al cărui dirijor este de la înființarea acestuia, în 2002. Cu același ansamblu și-a făcut și debutul în cadrul

Festivalului Internațional „George Enescu” (ediția 2005), urmat de 2 CD-uri cu muzică contemporană românească.

Între 2005 si 2013 a fost dirijor al Operei Naționale București, unde a debutat cu baletul Spărgătorul de nuci de P.I. Ceaikovski. In aceeasi calitate a semnat , printre altele, conducerea muzicala a tragediei lirice „Oedipe” de George Enescu in cadrul editiei din 2011 a Festivalului International „George Enescu”. Intre 2012 si 2015 a detinut functia de Dirijor Principal al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania.

Deși domeniul său predilect de activitate îl constituie interpretarea muzicii culte, tânărul dirijor

s-a remarcat mai ales prin fervoarea cu care susține coexistența tuturor genurilor muzicale în universul cultural al oricărui meloman. El este de părere că granițele de ordin temporal și conceptual nu ar trebui să existe în muzică.

In data de 25 Martie 2015 Casa Regala a Romaniei i-a conferit lui Tiberiu Soare Ordinul Coroana Romaniei in Grad de Cavaler, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Palatul Peles.

Petru Iuga a început să învețe vioara la vârsta de 10 ani, trecând doi ani mai târziu la contrabas.

La Cluj a urmat liceul de muzică, continuând apoi studiul la Liceul de artă „George Enescu” din București. S-a perfecționat mai târziu la Academia internațională de muzică din Gstaad și la Școala superioară de muzică și teatru din Berna, ambele din Elveția.

A fost bursier la Conservatoire de Musique et de Danse din Paris, pe care l-a absolvit în 2002 cu distincție. Din 2003 a predat la Hochschule der Künste din Berna, iar în anul 2004 Iuga devine profesor de contrabas la Staatlichen Hochschule für Musik Trossingen.

În perioada 2001 – 2005 Iuga a făcut parte din Ensemble Orchestral de Paris. Din septembrie 2005 este contrabasist solo la Münchener Kammerorchester.

După ce a primit primul său antrenament în România natală, a fost selectat de Yehudi Menuhin pentru Academia Internațională de Muzică Menuhin din Gstaad (Elveția).

După o pregătire suplimentară la Hochschule der Künste-Bern și la Conservatorul național de muzică din Paris, a devenit membru al Ensemble Orchestral de Paris și principalul bas bass din Orchestra de Cameră din München. Petru a fost, de asemenea, un solo dublu-bass la Orchestra Simfonică din Londra.

A câstigat numeroase premii la concursuri internationale, incluzand premii la concursul International Double Bass din Markneukirchen, Germania (1999), precum si la Competitia Internationala de Bas Bass in Franta (2001).

Credit foto: Razvan Socol

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.