29 martie 2024

Contact us

Elefanți, cuci, cai și EU – Expoziție interactivă la Casa Ștefan Baciu din Brașov

 Elefanți, cuci, cai și EU – Expoziție interactivă  la Casa Ștefan Baciu din Brașov

Asociația Da’DeCe și Muzeul Casa Mureșenilor invită copiii însoțiți de părinți sau cadre didactice să viziteze o expoziție de poveste care pornește de la obiectele lor preferate: jucăriile.

Elefanți, cuci, cai și EU, dar și păpuși, marionete, cerbi, mingi, mașinării delicate, mici instrumente muzicale și clopoței au ocupat spațiul Casei Ștefan Baciu din Brașov, supranumită și Casa Galbenă.

Au ajuns aici după ce au stat ascunse în lumea domnului Iosif Herțea, colecționarul și donatorul generos care a dăruit asociației Da’DeCe toate jucăriile strânse timp de o jumătate de secol și mai bine.

Expoziția este realizată după ce colecția a fost atent cercetată de o echipă de specialiști în obiecte atât de mici, conservată (adică îngrijită astfel încât toate obiectele să se păstreze într-o stare bună). Și pentru că jucăriile erau fascinante, curatorii (oamenii care știu să creeze povești din obiecte și să le așeze într-o expoziție astfel încât să bucure oamenii) au conceput o expoziție special pentru copii, în care e voie să atingi, să te joci, să explorezi dar și să vindeci jucăriile bolnave.

Vernisajul are loc marți, 26 septembrie, ora 18.00, la Casa Ștefan Baciu (str. Baiulescu, nr. 9, zona Poarta Schei), iar expoziția este deschisă până pe 26 noiembrie 2017.

Programul de vizitare este: luni și sâmbătă 10.00-17.00, marți – vineri 09.00–17.00, iar accesul este gratuit. Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Expoziția aduce un concept nou pentru muzeele din România prin faptul că este special concepută pentru copii, aceștia având la dispoziție zone interactive în care cei mici se joacă în voie cu jucăriile, fiecare dezvăluind sau stimulând crearea unei povești, dar și zone în care fragilitatea jucăriilor impune interacțiunea numai cu privirea.

Este un joc de a descoperi ce este accesibil direct și ce nu, marcat de semne specifice. Jucăriile și-au găsit locul în această casă memorială respectând așezarea inițială a mobilei și a altor obiecte de interior, astfel încât invazia jucăriilor să pară un joc animat de imaginația copiilor.

Povestea expoziției este despre călătoria jucăriilor în timp și spațiu, iar mijlocul de locomoție sunt valize vechi care se încadrează adecvat în spațiu.

Cine e cel care a fost atât de generos încât a dăruit obiectele lui atât de dragi? Iosif Herțea, donatorul colecției, este etnomuzicolog (adică e pasionat de muzica populară, dar aceea ascunsă în sate izolate și cântată cu instrumente autentice), compozitor de muzică de teatru (să meșterești și să amesteci sunetele într-o manieră proprie e o bucurie pentru el) iar pasiunea pentru jucării l-a însoțit toată viața pentru că așa face un colecționar. Cu bucurie și o rar întâlnită generozitate, el a donat colecția de jucării pentru a ajunge în mâinile copiilor,potrivit comunicatului remis La pas prin Brasov.

Acest tip de expoziție face parte din inițiativele asociației Da’DeCe și a muzeelor partenere care propun expoziții și programe de educație muzeală sub generosul nume de Start! Muzeul copilului, un muzeu viu, interactiv, special dedicat curiozității și bucuriei copiilor de a descoperi prin patrimoniu diferite valori culturale.

Casa Ștefan Baciu a fost construită în perioada interbelică și a aparținut părinților lui Ștefan Baciu (1918-1993), poet, eseist, memorialist, ziarist, critic de artă, traducător, diplomat, profesor universitar, o personalitate complexă care s-a manifestat în diferite domenii de o manieră enciclopedică. http://muzeulmuresenilor.ro/about/casa-stefan-baciu/

Detalii despre proiect: http://www.asociatiadadece.ro/program/start-muzeul-copilului/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.