19 aprilie 2024

Contact us

Floarea lunii martie

 Floarea lunii martie

Una dintre bucuriile pe care Dumnezeu le-a dăruit oamenilor, pentru a le cultiva, a le îngriji și a se desfăta cu frumusețea și parfumul lor, sunt florile. Varietatea lor, ca specii, forme, culori și dimensiuni ne oferă un adevărat spectacol, de-a lungul unui an calendaristic.

Conform site-ului www.florint.org, floarea acestei luni este frezia, un izvor permanent de eleganță.

Sursă menționată ne prezintă câteva informații ce se regăsesc și în așa numita Agendă florală (ce este alcătuită conform trendului din sectorul horticol de interior și de exterior al anului și conține 15 flori, sortate după disponibilitatea lor funcție de anotimp):

Originea

Planta cu rădăcini tuberculoase a fost descoperită în Africa de Sud, unde se numea Cape lily-of-the-valley (n.t. – probabil că numele făcea aluzie la orașul Cape Town sau la provincia Western Cape și ar fi însemnat Lăcrămioara din Cape). Botanistul sud-african de origine daneză, Christian Friedrich Ecklon i-a dat numele de Frezie, în jurul anului 1830, în onoarea prietenului său, germanul Friedrich Heinrich Theodor Freese.
Dispunerea florilor se numește tip pieptene, datorită modului ordonat în care sunt așezați bobocii.

Culoare, parfum, formă

Bulbul prezintă muguri și se plantează în pământ cu mugurii îndreptați în sus. Acești muguri cresc formând lăstari și în final tulpini cu flori, care conferă stil oricărei încăperi. Iar freziile continuă să crească voioase și în vază. Ele pot avea flori simple sau duble, de culoare albă, galbenă, portocalie, roșie, albastră, roz sau violet dar pot să fie de asemenea bicolore sau multicolore. Multe specii au un minunat parfum dulce, ceea ce le face și mai atractive.

Sfaturi de îngrijire

Pentru a vă bucura la maximum de frezii:

– alegeți o vază curată și umpleți-o cu apă de la robinet, la temperatura camerei;

– pentru a păstra florile mai multă vreme, adăugați îngrășământ pentru flori tăiate;

– tăiați tulpinile florilor în diagonală, pe o porțiune de 3-5 cm, cu un cuțit curat, ascuțit sau cu o foarfecă;

– nu poziționați freziile în curent, direct în bătaia soarelui sau lângă o sursă de încălzire;

– umpleți vaza cu regularitate, cu apă de la robinet;

– nu așezați freziile lângă un bol cu fructe; fructele emană gaz etilenic care va cauza ofilirea mai rapidă.

Cum să faci un buchet special de frezii

Optați pentru un fabulos buchet vintage sau o combinație originală, inovativă căci orice este posibil cu aceste frumoase flori parfumate. Culorile variate ne oferă posibilitatea de a alege combinații diferite. Astfel se pot alătura frezii galbene cu iarba popii (Ammi majus), lalele, iriși, levanţică de mare (Limonium sinuatum) sau floarea sângelui (Asclepias curassavica). Oferiți un bonus de imagine utilizând frunze de ferigă, asparagus sau Aralia.  O modalitate de a le evidenția este așezați buchetul pe o farfurie pictată manual.

Simbolistica freziei

Frezia simbolizează dragostea necondiționată și inocența. Frezii albe se oferă soției la aniversarea a șapte ani de căsnicie, ca o reamintire a dragostei pure, neprefăcute; minunatul parfum al florilor conferă o extra dimensiune a acesteia.

Așadar să ne bucurăm ochii, simțul olfactiv dar și sufletul cu aceste flori încântătoare.

“Florile sunt cuvintele frumoase şi hieroglifele naturii, cu care ne face să înţelegem cât de mult ne iubeşte. ” – Goethe

Sursa foto: Flower Council of Holland

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.