28 martie 2024

Contact us

Lisianthus, floarea lunii noiembrie

 Lisianthus, floarea lunii noiembrie

“Toamna, al anului ultim, cel mai frumos surâs.”  – William Cullen Bryant

Toamna este un timp perfect pentru o călătorie în Vestul Sălbatic, acolo de unde descinde Lisianthus-ul, denumirea populară pentru Eustoma grandiflora.

Eustoma grandiflora a fost cunoscută anterior sub numele științific de Lisianthus russellianus.

Numele de Eustoma provine din grecescul «eu» care înseamnă frumos, bun și «stoma», care înseamnă gură.

Numele de Lisianthus provine tot din limba greacă, de la cuvintele «lysis», care înseamnă eliberare, desprindere și «anthos», care înseamnă floare.

Într-o sinteză: Lisianthus simbolizează aprecierea. Seamănă cu lalelele sau cu macii. Are petalele delicate și frunzele ovale, culorile lui variind de la alb la mov lavandă. Lisianthus este o floare de lungă durată, folosită frecvent în buchetele florale. Poate rezista în vasul cu apă până la 10 zile.

Pagina funnyhowflowersdothat.co.uk ne oferă informații mai ample despre ea, în conformitate cu tendințele sectorului horticol 2016. Aceste tendințe sunt o aplicare a celor mai recente consumuri și sunt destinate în mod special în sectorul horticol, pentru utilizare atât în interior cât și în exterior.

Origine

Lisianthus provine din America de Nord, unde aceasta crește în albiile deșertului și în regiunile de preerie. În statele Texas, Nebraska, Nevada și Colorado ei numesc acestă plantă gențiană de preerie. În anii 1930 cultivatorii japonezi au încrucișat gențiana de preerie, punând bazele pentru gama de astăzi.

Culori și forme

Există o ofertă enormă: Lisianthus există în alb, verde, albastru, roz, lila, mov și roz somon (o combinație între roz și portocaliu). Unele flori au chiar petale cu mai multe culori. De asemenea, Lisianthus există în mai multe forme: cu flori simple și duble, cu flori mari și mici și chiar și cu petale franjuri. În cazul în care nu a fost suficient, noi forme sunt permanent adăugate! În afară de a fi pline de culoare, petalele lui Lisianthus sunt, de asemenea, foarte moi și delicate.

Simbolistică

Lisianthus poate să pară moale și drăguț, dar are un simbolism puternic: această floare reprezintă apreciere, recunoștință și carismă, ceea ce face din ea un candidat perfect pentru un buchet cadou către altcineva… sau pentru noi înșine, desigur!

Un buchet inspirat

Aceste flori vesele sunt ușor de combinat cu alte plante care înfloresc. Lisianthus oferă o serie de posibilități: a crea un buchet plin cu măceșe, Anthurium, Cotinum și mure. Se pun într-un vas de teracota robust, cu linii subtile; se folosesc culori delicate, pentru a crea o imagine romantică. Astfel florile par a fi prinse într-un buchet plin de iubire.

Sfaturi pentru îngrijire

Ca să vă bucurați cât mai mult timp de Lisianthus urmați aceste sfaturi:

– alegeți o vază curată și umpleți-o cu apă proaspătă, la temperatura camerei, la care adăugați îngrășământ pentru flori tăiate; acest lucru are un efect foarte pozitiv asupra vieții lui Lisianthus în vaza;

–  tăiați tulpinile florilor în diagonală, pe o porțiune de 3-5 cm, cu un cuțit sau foarfecă de grădină, ascuțite și curate;

– îndepărtați frunzele de la partea inferioară, astfel încât acestea să nu ajungă în apă;

– nu poziționați florile în curent, direct în bătaia soarelui sau lângă o sursă de încălzire;

– completați cu regularitate nivelul lichidului din vază, cu apă proaspătă; florile de Lisianthus absorb foarte mult, deoarece acestea au petale subtiri, ca urmare se evaporă o mulțime de umiditate;

– nu așezați Lisianthus în apropierea unui bol de fructe. Fructele emit gaz etilenic, care va face ca florile să se ofilească mai repede.

Legenda spune că în Grecia Antică miresele îşi puneau ghirlande de plante puternic mirositoare în păr pentru a alunga duhurile rele. Tradiţia s-a păstrat până în 1840, când regina Victoria a Marii Britanii a înlocuit ghirlanda cu un buchet format din flori şi plante tămăduitoare. Din secolul 20, buchetul a devenit un accesoriu obligatoriu pentru mirese, din care poate să facă parte și delicatul Lisianthus, simbol pentru o viață lungă și fericită, al admirației pentru prietenia adevarată, al generozității.

” am rupt o floare dintr-un vis

şi-am aruncat-o în abis

şi floarea mea plutea mereu

pe unda tulburului hău

am smuls o coardă dintr-un dor

şi-am semănat-o pe ogor

din coarda mea a răsărit

alt dor etern, nemărginit

am stors un zâmbet ostenit

din colţul meu de infinit

şi coarda dorului din flori

s-a rupt cu cioburi de fiori…”

autor: Iurie Osoianu


Sursă fotografii:

1 – www.euflora.eu

2 – www.floristtaxonomy.com

3 – www.funnyhowflowersdothat.co.uk

4 – Antonela Lungu

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.