19 martie 2024

Contact us

Mama Eta

 Mama Eta

Zilele acestea s-au împlinit 4 ani de când bunica mea nu mai este însă o port mereu în suflet și în gând pentru că era o Zână bună. Nepoții nu îi spuneau Bunica ci Mama Eta, de la numele Saveta. Conjunctura din săptămâna încheiată – mă refer la sărbătoarea Unirii Mici, la evenimentele de la Muzeul Județean de Istorie Brașov dedicate Reginei Maria și la șezătoarea de la Casa Junilor – m-a determinat să îi dedic episodul de astăzi al Clipei de emoție. Evenimentele enumerate au avut ca numitor comun costumul popular, care face parte din moștenirea noastră culturală.

Pentru că iubea poporul căruia îi era regină şi pentru că fusese fascinată de tradiţiile acestuia, Regina Maria a României (1875 – 1938) a purtat cu mândrie costumul popular românesc.

Bunica mea, născută în 1922 și-a cusut și țesut propriul costum, așa cum făceau fetele și femeile în timpurile acelea. Astăzi readucem în actualitate motivele tradiționale la șezători sau alte tipuri de întâlniri și le coasem pe ii sau pe articole moderne.

În anul centenarului Marii Uniri de la 1918 am găsit potrivit să onorăm memoria înaintașilor, îmbrăcând costumul tradițional românesc, la Balul Unirii Mici organizat de Societatea Junilor Brașovecheni. Și pentru că a îndrăgi și a promova ceva înseamnă în primul rând a îl cunoaște, iată descrierea celor două costume din imagine:

În partea stângă este varianta feminină a hainelor românești din Șcheii Brașovului, respectiv costumul purtat de Lia Stănescu compus din: ciupag – o cămașă de borangic cu mâneci largi, prinse la încheieturi cu pumni – manșete din catifea brodate cu fir auriu, o fustă de brocart denumită sucnă sau sumnă și un laibăr din același material. Ca podoabă, un brâu cu paftale și nafte din argint aurit, prins cu o panglică cu rol decorativ.

În partea dreaptă regăsim costumul bunicii, provenit de pe Valea Târnavelor, la limita județelor Mureș și Sibiu, compus din: ie cu cheițe cusute, rochier, peste care sunt prinse foițele, cea din față terminată la partea inferioară cu ciucuri iar cea din spate cu cipcă – dantelă lucrată manual și o panglică tricoloră la brâu. Este o onoare pentru mine să îl port!

Sursă foto „Costum tradițional”, la Balul Unirii 2018: Societatea Junilor Brașovecheni

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.