17 aprilie 2024

Contact us

Muzeul din Casa Junilor

 Muzeul din Casa Junilor

Uniunea Junilor din Scheii Brașovului și Brașovul Vechi desfășoară, în perioada august-noiembrie 2017, proiectul cultural ”Muzeul din Casa Junilor”. Proiectul este finanțat de Primăria Municipiului Brașov în cadrul apelului de proiecte culturale sesiunea II/2017 conform contract de finanțare 83/24.07.2017, și se implementează în parteneriat cu Asociația ”Mă implic” (co-finanțator), potrivit comunicatului de presa.

Obiectivele propuse de beneficiarul finanțării sunt lărgirea ofertei culturale brașovene prin activități culturale de calitate și atragerea publicului, valorificarea moștenirii culturale brașovene și ardelene prin realizarea unui muzeu al Junilor, promovarea din punct de vedere cultural-turistic a Brașovului, a diversității și a multi-culturalității.

Proiectul „Muzeul din Casa Junilor” are ca scop realizarea unor activități muzeale pentru punerea în valoare a unei părți însemnate din moștenirea culturală brașoveană și ardeleana, PATRIMONIUL CULTURAL MOBIL (costume tradiționale, artefacte, documente).

Pe perioada proiectului vor fi organizate patru expoziții tematice dedicate portului Junilor din Șcheii Brașovului, costumului popular din Țara Bârsei și Transilvania, simbolurilor și motivelor preluate de pe ii, cămăși, ștergare și diverse obiecte pe suport textil din colecția Uniunii Junilor și din colecții private.  Pe lângă expoziții, publicul va beneficia de activități din sfera educației nonformale, de tipul atelierelor, șezătorilor și demonstrațiilor realizate de meșteri artizani și specialiști în etnografie și restaurare.

Publicul țintă avut în vedere de Uniunea Junilor este compus din acel segment al publicului brașovean amator de cultura tradițională, din turiștii veniți la centrul de informare turistică, din populația școlară a Brașovului și din vechea comunitate românească din Șchei și Brașovechi. Pentru elevi vor fi organizate vizite ghidate și video-proiecții în cadrul unei activități numită „Săptămâna altfel la Casa Junilor”.

Prin atelierele organizate în proiect, artizani actuali vor iniția publicul în tehnici străvechi de cusut și brodat, în țesut și realizarea de podoabe și accesorii care completau portul tradițional, prin punerea în valoare a motivelor specifice acestor zone etnografice, a culorilor întâlnite în patrimoniul textil caracteristic Brașovului. Metodele alese au ca grup țintă atât populația tânără cât și persoanele adulte.

Oportunitatea de cunoaștere a acestor elemente importante de patrimoniu local este dată de abordări alternative și neconvenționale de promovare: crearea unei baze de date cu semne și motive preluate de pe elemente din patrimoniul textil local, vectorizarea acestora și punerea lor la dispoziția pasionaților de artă tradițională, conferințe și workshop-uri cu tematică din etnografia zonei.

Proiectul se va realiza în parteneriat cu Asociația „Mă implic”, cu sprijinul căreia Uniunea Junilor a organizat în lunile aprilie – mai anul curent activități și expoziții pentru promovarea Scheilor Brașovului ca destinație turistică de excelență la nivel european. Rolul partenerului în proiect va consta în asigurarea unei părți din co-finanțare (11000 lei) și în participarea la activitățile de promovare și diseminare a produselor proiectului și acțiunile acestuia.

In proiect vor fi implicați un consultant în istoria tradițiilor și obiceiurilor cetelor de Juni din Schei – dr. Istoric Alexandru Stanescu ai alți consultanți în muzeologie, restaurare patrimoniu și artizani.

Video:YouTube

Credit foto: Dan STRAUTI

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.