29 martie 2024

Contact us

Prăjitura Bobiț

 Prăjitura Bobiț
Editorul publicaţiei La pas prin Braşov, Antonela Lungu, revine cu o reţetă adecvată perioadei premergătoare Sărbătorilor Pascale sau de Crăciun. Prăjitura se prepară uşor, este gustoasă şi necesită câteva ingrediente.
Pentru că suntem în perioada postului, m-am gândit să prezint astăzi o prăjitură al cărei gust seamănă cu cel al turtei dulci, ce se prepară după o rețetă foarte simplă, cu ingrediente pe care fiecare gospodină le are în casă deci nu este nevoie să mergem la cumpărături special pentru prăjitura respectivă.   
Avem nevoie de următoarele ingrediente:
  • 1 borcan gem;
  • ½ cană ulei;
  • ½ cană zahăr;
  • 1 cană apă;
  • 2 ½ căni făină;
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu;
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată;
  • miezul de la 15 nuci, sub formă de jumătăți.

Modul de preparare:

Într-un vas se amestecă gemul, apa, uleiul, zahărul și scorțișoara, până se topește zahărul, apoi se adaugă bicarbonatul de sodiu, stins în zeamă de lămâie. Peste compoziția obținută se cerne făina, amestecând pentru omogenizare, astfel încât sa nu se formeze cocoloașe.

Coca, ce are consistența aluatului de chec, se toarnă într-o tavă cu dimensiunile de 30 x 20 cm, anterior unsă cu ulei și tapetată cu făină sau echipată cu hârtie de copt. Deasupra se așează miezurile de nuci. Dacă doriți să folosiți o tavă mai mare, atunci este necesar să utilizați o dată și jumătate din cantități căci altfel prăjitura va fi prea subțire și se va arde ușor.

Se coace pentru 10-15 minute la foc mijlociu, în cuptorul preîncălzit, după care focul se reduce la mic. Cuptorul nu se deschide mai devreme de 20 de minute. Pentru a verifica dacă prăjitura este coaptă, nu ne putem ajuta de testul cu scobitoarea căci gemul se lipește de ea însă, atunci când aluatul este copt, el se desprinde de pe tavă, pe margine.

După coacere, opțional, deasupra se poate turna glazură de ciocolată, cât încă prăjitura este călduță. Glazura se obține din 100 g ciocolată neagră, ruptă în bucăți, o lingură de apă și o lingură de ulei, amestecate într-un vas, pe baie de aburi, până la omogenizare.

Să aveți poftă!

„A posti înseamnă a vorbi mai puțin, a munci mai atent, a ne iubi cu mai mare grijă, a fi mai atenți la tot ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit.” – preotul Constantin Necula, consilier al Mitropoliei Ardealului.

Antonela Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.