29 martie 2024

Contact us

Recenzie: „Electric puzzle” de Cezar Pârlog

 Recenzie: „Electric puzzle” de Cezar Pârlog

Despre carte:

„Am remarcat la Cezar Pârlog, de la primele povestiri pe care i le-am citit, pofta de a scrie și de a descrie lumea. Cred că apetitul acesta îl definește structural ca romancier. Micile fragmente din „puzzle”, pe care cei vechi îl numeau „vitraliu”, sau mozaic, compun o imagine unică și coerentă.

Diferența este că autorul de vitralii, artistul, pornește de la imaginea finală șlefuind bucățelele de sticlă, iar jucătorul de puzzle are piese prestabilite de altcineva din care vrea să facă întregul. Prozatorul nostru se distribuie, cu modestie nejustificată, în rolul celui de al doilea. De fapt, eu sunt sigur că vocația și talentul său îl recomandă pentru poziția celui dintâi, a artistului.”Horia Gârbea

Impresiile mele:

,,Electric puzzle” s-a lansat la cea de a 6-a ediție a fEstivalului de cArte și muzică LIBRIS Brașov 2017 fiind o colecție de texte care incită la o analiză, chiar sumară, reconstituind din piese disparate o fotografie a societății de azi.

Parcurgând cele 94 de schițe, amuzante chiar din titlurile lor – de la ,,Ceferistu’ și bondarul”, la „La un ceai cu Charles” sau „La o bere cu Castro” și până la ,,Mici frustrări pisicești” – nu ai cum să nu observi descrieri de situații, locuri sau personaje realizate folosind cuvinte puține dar care provoacă zâmbete.

„Vorbele zboară și se umflă mai ceva ca un aluat cu drojdie în exces, pus la dospit sub vreun ștergar înflorat cu motive naționale. Se mai întâmplă, când bucătăreasa e începătoare.” – din „Lanțul cu slăbiciuni”.

Ideile povestirilor par inspirate din realitatea prezentă sau cea trecută datorită unui simț deosebit pentru detalii, pe care probabil că cei mai mulți dintre noi nu le-am observa. Ele sunt dezvoltate cu umor în texte care incită la lecturare.

Și, ca să vă stârnesc și mai tare curiozitatea, vă propun prima parte a poveştii „La DNA”:

„Cuuum, pe mine mă acuzaţi că, mergînd prea puţin atent şi complet cu capul în nori, deh, griji mari probleme multe, şefi răi şi nedrepţi, bani puţini, părinţi bătrîni, bunici bolnavi, administratorul care fură la întreţinere, soţia cheltuitoare, supraponderală şi plină de bufeuri, copilul care sparge geamuri cu mingea şi trage fetiţele de păr la grădiniţă, asta, fireşte, cînd nu le ciupeşte de fund, pe mine mă acuzaţi că am călcat peste un fir de iarbă, luîndu-i prematur şi violent viaţa, cu toată aspiraţia lui frumoasă şi curată spre soare?!

Şi că tot eu, exact doisprezece paşi mai încolo, am călcat involuntar, umblînd îngîndurat şi prea mecanic, pe o furnică (Lasius niger) puţin obosită şi prefăcută care, plină de indolenţă, n-a mai ţinut pasul cu plutonul perfect aliniat, în coloană cîte trei, aflat înaintea ei?”

Fie că sunteți fani ai prozei scurte, fie că nu ați cochetat încă cu ea, cartea lui Cezar Pârlog este un excelent prilej pentru clipe de amuzament oferite de fragmente din viață, care ne redemonstrează că avem suișuri și coborâșuri pe tot parcursul existenței noastre.

,,Electric puzzle” poate fi achiziționată de pe site-urile edituraneuma.ro sau libris.ro dar și de pe pagina www.facebook.com/Electric-Puzzle-142743546288438/.

Cezar Pârlog este publicist şi scriitor de proză scurtă, blogger la Adevărul și editorialist la 24 FUN, unde semnează articole din genurile comedy, eveniment, societate, stil de viață, cărți, filme etc. Dacă în unele este prezent un umor fin și foarte captivant, altele sunt serioase, cu accent spre trist însă ambele categorii stârnesc interesul cititorului pentru următoarele apariții.

A debutat în 2014 cu volumul „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, Editura Tracus Arte, pentru care a primit Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” 2015, la secţiunea Proză. În 2014 i s-a acordat premiul „Marin Preda” şi premiul revistei „Luceafărul de dimineaţă”. A urmat în 2016 „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, Editura Tracus Arte iar în 2017 a publicat volumul Electric Puzzle, despre care autorul, Cezar Pârlog, spune:

„Asta-i cu „Electric puzzle”. O mulţime de piese conectate la o unică sursă de curent. „Un curent alternativ, sugerînd parcursul sinusoidal al existenţei noastre.” Un mozaic de „chestii de viaţă. Scurt, dur, tăios, amuzant.”

Credit foto: Antonela Lungu

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.