28 martie 2024

Contact us

Șezătoare la Cristian, un drum deschis redescoperirii valorilor românești

 Șezătoare la Cristian, un drum deschis redescoperirii valorilor românești

Locul unde am pășit nu are poartă. Este un drum deschis redescoperirii valorilor românești. Străjeri ai timpului, fotografiile de pe pereții din curte te conduc spre locul de depozitare al memoriei: biserica.

Reunite într-un buchet al conservării și credinței, al cunoașterii obiceiurilor și tradițiilor, Asociația Sfânta Maria Cristian (județul Brașov), Domnițe cu altițe (București), Șezătoare București, Șezătoare Brașov,  Comunitatea Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi,  reprezentanții unor comunități din Bacău, Buzău, Cluj, Făgăraș, Ploiești și-au primenit sufletul la șezătoarea de la Cristian.

Un eveniment de excepție întregit de prezența unor oameni iubitori de Dumnezeu și de datini: Camelia Moise – Agerpres, Peter Hurley (irlandez îndrăgostit de tradițiile românești, producător al festivalului anual „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, autor al cărții „Drumul crucilor”, co-producător al proiectului Spirit.ro.), Gabriel Boriceanu (omul enciclopedie, cel care îți vorbește cu dragoste despre statornicie, cel care ne-a descris cu patos semnificațiile modelelor, ale cusăturilor și culorilor de pe costumele populare din colecția personală) și Titus Frâncu din Făgăraș (sculptor, pictor, restaurator de mobilier, iconar şi restaurator de biserici, constructor de instrumente muzicale, fotograf, poet).

Mijlocitor între om și divinitate, Pr. Sorin Dobre ne-a călăuzit legăturile sufletului spre cunoaștere, credință, iubire și respect.

„Mă bucur foarte mult că ne-am întâlnit, aici la Cristian, de pe mai multe meleaguri ale țării. Suntem aici să ne exprimăm dragostea într-un fel aparte față de tradiția noastră populară, strămoșească, atașamentul față de biserică și nu în ultimul rând față de neam, limbă, credință și gândire. Trebuie să ne exprimăm dragostea unul față de celălalt, aceasta este menirea noastră și îndemnul lui Hristos pe care l-a lăsat, iar dacă ieșim din această poruncă nu am făcut nimic. Dumnezeu să ne binecuvînteze acum și de acum înainte întâlnirile noastre!” a menționat Pr. Sorin Dobre – Biserica Adormirea Maicii Domnului, Cristian (județul Brașov).

Șezătoarea de la Cristian a fost o sărbătoare a valorificării costumului autentic popular românesc și ale etniilor conlocuitoare, o muză a cunoașterii pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, dar și de promovare a tehnicilor de confecționare a costumului popular. Cântecul și dansul au întregit atmosfera de pace și iubire. În aceiași zi grupul Șezătoare Brașov a aniversat doi ani de existență. La mulți ani!

Cu smerenie, vă mulțumim pentru ospitalitate.

Implică-te! Hai să ducem tradiția mai departe, altfel vom fi frunze duse de vânt.

Notă: Vom reveni pe pagina de facebook La pas prin Brasov  @lapasprinbrasov cu fotografii și clipuri video.

Credit foto: Dan STRĂUȚI

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.