tort_racoritor

Tort răcoritor, de vară

Pentru ca ne apropiem de sfârșitul de săptămână și este cald, mi-am amintit despre o   rețetă de vară, pe care v-o propun în continuare.

Ingrediente:

– un pachet de pișcoturi;

– 500ml frișcă lichidă;

– 1 iaurt de 450ml cu fructe (sugestia mea este pentru caise);

– 1 compot din aceleași fructe ca iaurtul.

Preparare:

Frișca proaspătă se bate împreună cu 4-5 linguri de zahăr iar apoi se amestecă, prin răsturnare, cu iaurtul și cu bucățele de fructe din compot sau proaspete. Compoziția obținută se ține la frigider, minimum o jumătate de oră.

Zeama de la compot se toarnă într-un vas întins și se trec pișcoturile prin ea; nu toate deodată  ci pe rand, atunci când se lucrează cu ele.

Într-un vas de yena sau alt material, dar de preferat cu formă pătrată sau dreptunghiulară, se așează un rând de pișcoturi înmuiate (ele nu se lasă în zeamă ci doar se introduc și se scot imediat căci altfel se moaie), peste care se toarnă un strat din crema de la frigider, apoi încă un strat de pișcoturi și încă unul de cremă și tot așa, atât cât permite înălțimea vasului.

Deasupra se poate orna cu fructe proaspete, frunze de mentă etc., după care, până la servire,  se păstrează în frigider.  Poftă dulce!

tort_racoritor

Înainte de a se inventa

număratul zilelor

oamenii trăiau mai mult

trăiau de la răsărit

şi până la apusul soarelui

acum

nostalgicii

împăturesc anii

în blaturi de tort

le trec zilele

prin ochi

cu viteza

versului

străpuns

cu degetul

arătător

al numărătorii

în faţa nopţii

şi în spatele zilei

apusurile

închid tot atâtea destine

răsăriturile

tot atâtea iubiri…  (Înainte,  de Iulian Lorinz)

Credit foto: Antonela Lungu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *