19 aprilie 2024

Contact us

Ziua Internațională a femeii propusă la Copenhaga

 Ziua Internațională a femeii propusă la Copenhaga

Multă vreme, s-a spus că această zi ar fi fost marcată în Statele Unite, în 1909, în amintirea unei greve a textilistelor din New York, care cereau salarii egale cu bărbații și reducerea programului de muncă.

De fapt, nu avusese loc nici o grevă, iar Ziua Internațională a femeii avea să fie stabilită un an mai târziu, la Copenhaga. Povestea grevei textilistelor a fost un fals apărut la Paris, în redacția publicației comuniste L’Humanité, finanțate de Moscova, potrivit europafm.ro.

În realitate, la Congresul celei de-a doua Internaționale Socialiste din august – septembrie 1910, de la Copenhaga, Clara Zetkin, sprijinită de Rosa Luxemburg,  propune instituirea unei zile internaționale a femeii. Fără însă a se stabili vreo dată precisă, fie ea 8 martie sau alta, conform evz.ro. Propunerea a avut un dublu scop: confiscarea revendicărilor feministe de către mișcarea socialistă, dar și contracararea influenței feministelor burgheze asupra muncitoarelor.

Propunerea unei Zile Internaționale a Femeii proletare de către Clara Zetkin a urmărit un dublu scop: confiscarea revendicărilor feministe (vot universal, egalitatea salariilor etc.) de către mișcarea socialistă, dar și contracararea influenței feministelor burgheze asupra muncitoarelor, explică Françoise Picq, specialistă în Istoria Feminismului. „Li s-a interzis femeilor socialiste să poarte lupte comune cu feministele burgheze. Tradiția Zilei Internaționale a Femeii a fost la început o alegere sectară, pentru care feminismul și socialimul se excludeau”, spune Picq citată de Slate.fr.

În 1921, URSS adoptă 8 martie ca Zi a Femeii, sărbătoare exclusiv comunistă, care se impune și în Europa Răsăriteană, China, Vietnam, Cuba.

Până când, în 1955, în scenă intră L’Humanité, cu povestea despre manifestația romantică a textilistelor, care, chipurile, ar fi avut loc cu un veac în urmă la New York. Nimeni nu are minima curiozitate să verifice veridicitatea istorică. Așa ar fi putut descoperi că nici un ziar american nu pomenește nimic despre vreo manifestație. Deși câteva sute sau mii de femei mărșăluind în stradă, într-o țară în care cowboyii încă se mai războiau cu indienii, trebuie să fi fost o știre de senzație, precizeaza evz.ro.

Feministele din Statele Unite, încântate că își descoperă o legitimitate istorică în așa-zisa grevă a textilistelor, importă 8 martie peste ocean. La fel – feministele din Europa occidentală.

În 1977, ONU încurajează țările lumii să adopte 8 martie ca o zi în care să se vorbească despre drepturile femeilor. La mulți ani!

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.