700 de ciucuri în culorile tricolorului realizați pentru ornarea șalangurilor unor cai de paradă pentru „Ziua de călări”
Aproape 700 de ciucuri în culorile tricolorului au fost realizați pentru ornarea șalangurilor unor cai de paradă pentru Sărbătoarea Junilor, de catre grupul „Șezătoare în Șcheii Brașovului”, în cadrul unor ateliere organizate la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului.
Ciucurii sunt suficienți pentru decorarea a trei seturi de șalanguri. „Șalang” – înseamnă în DEX ciucure sau canaf, dar în prezent, în tradiția junilor, șalangurile sunt piesele din piele cu rol ornamental care se atașează harnasamentului și care sunt decorate cu ciucuri din lână sau bumbac, albi, rosii si albaștri.
Șalangurile care vor fi ornamentate cu ciucurii realizați în urma întâlnirilor la muzeu a Șezătorii în Șcheii Brașovului, au realizate de către un curelar din Dumbrăvița, judetul Brașov.
Premergător sărbătorii Junilor, după alegerea calului, principala grijă a fiecărui june este pregătirea din timp a harnasamentului și a salangurilor. Părțile din piele ale harnasamentului și salangurile cu care junii își împodobesc caii, trebuie să fie spălate și unse cu unsoare sau cu ulei, pentru a le asigura o stare bună în ziua de sărbătoare.
Șalangurile sunt din piele maro sau neagră, decorate cu capse metalice și cu inserții din piele în culorile naționale. Cele mai vechi șalanguri păstrate fac parte din colecția junelui brasovechean Vasile Priscu și datează din anul 1911, fiind realizate de curelarul regelui Carol al II-lea.
Credit foto: Dan Strauti
VIA: Muzeul de Etnografie Brașov