A învăța să înveți sau despre Proiectul eTwinning: „Viitorul nostru sunt copiii, scopul nostru este sustenabilitatea/Our Future is Children, our Goal is Sustainability”

De probă – 1
„Ce competențe urmăresc să le dezvolt elevilor mei prin acest proiect?” A învăța să înveți, spirit de inițiativă, comunicare în limba maternă și comunicare într-o limbă străină, competențe sociale și civice, competența digitală, cea matematică și științifică, exprimare culturală. Iată că am enunțat cele 8 competențe-cheie de învățare pe tot parcursul vieții. A învăța să înveți.
Pentru mine – și s-a dovedit de-a lungul timpului – că și pentru elevi, o modalitate de a învăța într-un mod plăcut și creativ este participarea la proiecte. Mă refer acum specific, la proiectele eTwinning. Anul acesta am participat la invitația profesorului Cihan Rafet Aktaș, Yildirim, Turcia, cu elevi din clasa a VIII-a A din Școala Gimnazială Nr. 2 „Diaconu Coresi” – Brașov.
Personal, fiind atrasă de învățarea STEAM, mi-a plăcut provocarea de a participa la un proiect care are ca temă știința, căci văd un rost în a îmbina disciplinele, știința cu limba și literatura, copiii având prilejuri de a deveni oameni care să perceapă și chiar să înțeleagă complexitatea lumii în care trăim.
Elevii au plecat chiar de la a înțelege ce înseamnă „sustenabilitate” și acesta a fost unul dintre primii pași. Apoi, ne-am creat propriul avatar, utlizând ChaterPix.
Fiecare elev a creat un logo și un afiș al proiectului, după care am făcut o sesiune prin care am solicitat voturi de la elevii școlii, prin care s-au ales logoul și afișul proiectului.
Activitatea de cercetare științifică am desfășurat-o pe 4 personalități, dintre care am ales să ne concentrăm pe Albert Einstein. Copiii au citit, au beneficiat de informații suplimentare de la d-na prof. Ecaterina Samoilă, colega mea de Fizică, au selectat informații, au realizat fișe. Pe baza lor, au făcut fiecare câte o înregistrare despre omul de știință ales.
Una dintre activitățile principale a fost cea care a avut ca temă semințele. Am vorbit despre metafora semințelor și ce reprezintă ele în viața reală. Fiecare elev și-a ales 3 semințe despre care a cules informații: semințele au fost puse în corelație cu regiunea, solul, apele, temperaturile, noi urmărind conexiunile vizibile și invizibile dintre ele.
Abilitățile de lucru create și exersate, cunoștințele dobândite, feedbackul pe care ni l-am oferit sunt câteva dintre câștigurile obținute până acum. Comunicarea cu partenerii turci s-a desfășurat în limba engleză, elevii noștri dovedind că vorbesc o limbă corectă, pentru care o felicit și pe doamna prof. Isabela Sandu.
În acest spațiu de expunere digitală se pot vedea și asculta produsele noastre, reprezentările vizibile ale comunicării, creativității, colaborării și, mai ales, ale competenței de A INVĂȚA SĂ ÎNVEȚI:
Violeta Daniela Nedelcu