13 ianuarie 2025

Contact us

Acasă, la Maria Butum (video și foto)

 Acasă, la Maria Butum (video și foto)

Pe Maria Butum am cunoscut-o la șezătoarea din cadrul proiectului itinerant „Şezători în Ţara Făgăraşului” organizată în „satul cu comori”, Veneția de Sus, județul Brașov.

Cuvintele pline de semnificații și sensibilitate rostite la acel eveniment de etnograful originar din Dăișoara, Ioan Pumnea, „tezaur uman viu” (15 octombrie 1933 – 29 septembrie 2023), mi-au deschis cutia cu balsamul copilăriei.

Mireasma copilăriei cuibărite în suflet s-a revărsat în vatra satului, în colbul uliței, în gustul cozonacilor și a pitei coapte în cuptor, în fânul cosit, în zâmbetul bătrânilor, în îmbrățișarea părinților, în mirosul animalelor trecute printr-o ploaie de vară, în gustul merelor coapte în zilele cu ger de crăpau pietrele, în strălucirea stelelor care mi-au luminat visele.

Acela a fost momentul în care o parte din viață mi-am dedicat-o celor care păstrează valorile naționale, transmit și promovează tradițiile, obiceiurile și în societatea contemporană.

Din acea clipă am realizat fotografii la evenimentele organizate de comunități, instituții, ONG-uri, muzee sau în cadrul unor proiecte. Prin intermediul unor clipuri am prezentat obiceiurile și tradițiile comunităților, i-am readus la lumină pe meșteșugari, am avut colaborări de suflet cu posturi de radio-televiziune, am tors poveștile satului românesc adaptat la vremurile acestea.

În 2016 Maria Butum reușea, cu sprijinul autorităților locale, să deschidă muzeul satului din Veneția de Sus, județul Brașov. După ani și ani spațiul destinat tradițiilor populare s-a închis. Iar după pierderea tatălui Maria s-a retras din viața comunității.

Într-o zi geroasă de ianuarie, la pas prin Țara Făgărașului, am oprit la casa Mariei Butum. Pe uliță m-au întâmpinat câteva gâște, supărate că le-am tăiat calea. Doar vocea Mariei le-a mai îmbunat.

Maria Butum locuiește în casa străbunicilor. Aici, într-o cameră, a reamenajat spațiul destinat tradițiilor populare. Aici am revăzut-o și pe Maria Butum (fostă Urdea), în vârstă de 78 de ani, vecina Mariei.

Cămăși, fuste, ștergare, fețe de masă, un război de țesut, un leagăn pentru prunc (n.r: copil), fotografii, mobilier, fote sau catrințe (n.r: piesă suplimentară care se înfășoară în jurul brâului și acopere fusta), năframe, încălțăminte, cojoace, pălării, dantele, covoare, suluri de pânză țesută în război, perini, ladă veche de zestre, obiecte de uz casnic, ceramică și icoane îți deschid calea spre valorile care le îmbrățișează Maria Butum.

Și nu în ultimul rând vă prezint o rețetă specifică „Tocană de ceapă cu slănină”:

Maria Butum, mulțumesc pentru ospitalitate și timpul petrecut împreună! Sănătate și numai bine!

Video: YouTube

Credit foto: Dan Străuți

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.