19 mai 2024

Contact us

Actiune de cautare salvare a unui turist rus

 Actiune de cautare salvare a unui turist rus

Acțiune de căutare-salvare pe timp de noapte a jandarmilor montani brașoveni

În seara de 07.01.2016, în jurul orei 19.50, efectivele montane ale I.J.J. Braşov au fost sesizate prin numărul unic de urgență 112, cu privire la faptul că, o persoană de naţionalitate rusă în timp ce cobora din Masivul Postăvaru spre Poiana Braşov, pe jos, din cauza întunericului şi a condițiilor meteo nefavorabile (ceață densă, vânt) s-a rătăcit nemaiștiind în ce direcţie să meargă, potrivit comunicatului remis publicatiei La pas prin Brasov.

Imediat au fost alertate efectivele montane din zona masivului Postăvaru și s-au format echipe de căutare-salvare formate din cinci jandarmi montani din cadrul Posturilor de Jandarmi Montani Poiana Braşov şi Postăvaru, doi salvamontiști din cadrul Serviciului Salvamont Poiana Braşov, și doi angajați din partea administrației pârtiilor, care în jurul orelor 20.00 au trecut la executarea acţiunii de căutare – salvare a persoanei rătăcite.

În jurul orei 01.30 persoana rătăcită a fost găsită în zona Vanga Mare din Masivul Postăvarul. Echipa de căutare-salvare formată din jandarmi montani şi salvamontişti au evaluat situaţia la faţa locului, iar prin mijloace şi tehnici de alpinism specifice, persoana a fost recuperată dintr-o zonă cu stânci foarte abrupte.

Persoana rătăcită, un tânăr de 27 de ani, D.M. cu domiciliul în Moscova, Rusia, a comunicat, în engleză și rusă, în tot acest timp cu salvatorii și grupul de turiști care îl așteptau în Poiana Brașov, precizând că nu este rănit și că așteaptă echipa de salvare, neștiind unde se află.

Tânărul a fost condus până la cabana Postăvaru, de unde a fost preluat de personalul administrativ al pârtiilor din Masivul Postăvarul şi coborât cu ratrak-ul până în staţiunea Poiana Braşov, unde era așteptat de grupul de prieteni cu care a plecat spre localitatea Breaza unde erau cazaţi.

Acesta a refuzat să fie consultat de un echipaj medical sau să fie transportat la spital.

Foto: Jandarmeria Brasov

Sursa: comunicat transmis publicatiei La pas prin Brasov

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.