7 septembrie 2024

Contact us

„AI CARTE, AI PARTE” la ceas de bilanț…

 „AI CARTE, AI PARTE” la ceas de bilanț…

În perioada 13-14 august a avut loc la Brașov o mișcare culturală internațională, eveniment ce s-a desfășurat în mai multe locații simultan, fiind vorba despre Prima Școală Românească, Reduta, Teatrul Sică Alexandrescu, dar și Piața Sfatului.

Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov, reprezentat în cadrul proiectului de domnul Ion Negrilă, inspector general adjunct.

”Este un proiect cofinanțat de Primăria Brașov. Au fost multe proiecte depuse anul acesta. Ne bucură faptul că proiectul prezentat de asociația  noastră (Asociația START VOLUNTAR)  a fost eligibil și că am câștigat. Este vorba despre ”Educația prin cultură”, un concept inovator și de o complexitate aparte, fiind de anvergură internațională. Cultura nu are granite. Am plecat cu acest proiect de la sintagma ”Ai carte, ai parte”. președinte Star Voluntar, Diana Niță

La conferința de presă organizată înainte de începerea evenimentului, au participat dl. Ion Negrilă – ISJ Brașov, Adrian Vălușescu – Manager Reduta, actorul George Custură – inițiator proiect și Alexandra Grancea – PR al acestei mișcări culturale. Evenimentul a debutat cu CONFERINTA FESTIVĂ de DESCHIDERE a proiectului ce a avut loc la Prima Școală Românească, simultan cu activitatea CARTEA DE LECTURĂ susținută la Centrul Cultural Reduta și cu Maratonul opiniilor, activitate susținută la teatrul „Sică Alexandrescu”.  Tot în cadrul aceleiași zile, 13 august, de la ora 19.00 a avut loc și spectacolul de teatru „O noapte furtunoasă”, în regia lui Teodora Câmpineanu. La fel, și ziua de 14 august a adus în peisajul cultural brașovean bogate activități artistice, începând tot de la ora 11.00 și, în plus, cu o activitate atractivă, CARTEA DE CARTIER, desfășurată în cartierul Răcădău. Acțiunile au continuat pe toată durata zilei,  manifestarea încheindu-se cu spectacolul “Iona“de Marin Sorescu. De menționat că cele două spectacole s-au desfășurat sub egida CĂRȚII DE DRAMATURGIE, activitate integrată a proiectului AI CARTE, AI PARTE.

Moderatori în cadrul evenimentului au fost Silvana Enache, jurnalist realizator Radio România Brașov, poetul Laurențiu Ciprian Tudor și Alexandra Grancea – PR și realizator Tv.

Mișcarea Culturală Internațională  – Ai carte, ai parte – realizată sub sloganul „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”este un concept cultural – educațional de nișă,  dar necesar și util elevilor de la clasele 0-12, profesorilor, părinților și publicului larg.

Cartea este personajul principal și apare în cinci secțiuni: Cartea de lectură, Cartea de dramaturgie, Cartea de cartier, Maratonul opiniilor și Maratonul lansărilor de carte. S-a desfășurat în perioada 13-14 august, în cinci locații simultan cu peste 50 de evenimente. Audiența fizică a fost fluctuantă, aceasta completându-se cu publlicul online datorită transmisiunilor făcute de partenerii media. Oferta noastră culturală suprapunându-se cu alte proiecte culturale a beneficiat de un public elevat dornic de schimbare a paradigmei culturale brașovene.

Ne-am bucurat de susținerea Președintelui Academiei Române, dl. Ioan Aurel Pop, a Președintelui Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, dl. Arcadie Suceveanu. Dimensiunea academică și internațională a evenimentului a fost completată de regizorul Geirun Tino de la Teatrul Pigmalyon din Viena și a regizorului directorului de teatru Satiricus din Chișinău și Președintele al Uniunii Teatrale din Republica Moldova, dl. Sandu Grecu. Prezența istoricului, fost ministru de exerne și reprezentant UNESCO, dl Adrian Cioroianu, a adus un plus de competență culturală. Același lucru l-a facut și prof. univ. Dr. Virgil Șt. Nițulescu, director al Muzeului Țăranului Român.

Prezența dramaturgului Mircea M. Ionescu, laureat al Academiei Române în 2020, alături de scriitori importanți ai țării, regizori de teatru și film au impactat puternic auditoriul din foayerul Teatrului „Sică Alexandrescu”. Galeria personajelor artistice ce ne-au onorat cu prezența este completată de Marcel Iureș, laureat UNITER în 2021 pentru întreaga sa activitate. Prezența indirectă a remarcabilului artist  Victor Rebengiuc a fost un alt câștig cultural. Bucuria și plăcerea cu care s-au alăturat proiectului „Ai carte, ai parte” și alți artiști de excelență: Alexandru Repan, Manuela Hărabor,  Carmen Tănase,  Magda Catone, Crina Matei, Marius Bodochi, Marian Râlea, ne-au confirmat că acest proiect este un mare câștig cultural pentru Brașov.  Toți invitații au apreciat efortul financiar făcut de Primăria Brașov, ei fiind un puternic vector de imagine și comunicare în țară și străinătate.

“Suntem la prima ediție și deja am devenit etalonul unui nou brand cultural ce se dorește a fi repetat dar cu observația că implementarea  lui să se facă în timpul anului școlar și pe o perioadă mai lungă. Mulțumim Primăriei Municipiului Brașov pentru încrederea acordată, pentru cofinanțare și pentru logistica de care am beneficiat.„ – actorul George Custură, coordonator manager de  proiect.

Sursa si imagini (credit foto neprecizat): comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.