Asociația Culturală Artessentia propune noului consilier pe cultură al Primăriei Brașov realizarea unui Muzeu Municipal al Artelor
Asociația Culturală Artessentia, într-o primă întâlnire cu noul consilier pe cultură al primarului municipiului Brașov, pianistul Horia Mihail, a readus în atenția autorității ideea înfințării în Brașov a unui Muzeu Municipal al Artelor – un proiect demarat de câțiva ani de o mână de artiști vizuali brașoveni.
Plecând de la aceeași dorință exprimată și de Horia Mihail de revigorare a culturii brașovene, Asociația Artessentia propune crearea unui spaţiu fizic şi virtual dedicat recuperării valorilor materiale şi imateriale şi prezentării unor fragmente lacunare care vor întregi patrimoniul cultural al artelor locale. În acest context, memoria comunităţii noastre se va reîntregi cu opere de artă, ipostaze de atelier, mărturii, imagini, documente, înregistrări, etc., prin conturarea unei colecţii proprii precum şi prin parteneriate cu instituţii de profil şi colecţionari particulari. În paralel, se intenţionează formarea unei colecţii publice a municipalităţii prin donaţii şi achiziţii de artă vizuală contemporană/ actuală din România şi din străinătate.
Propunerea Artessentia este ca acest nou muzeu al municipalității să fie un laborator de creație, un spațiu creativ care să acorde atenție tuturor formelor de manifestarea artelor vizuale. Un centru creativ deschis publicului dornic să experimenteze diferite tehnici artistice sub îndrumare de specialitate, în cadrul unor ateliere organizate în spaţii special amenajate cu această destinaţie, în care se va recreea atmosfera caracteristică „laboratorului” de creaţie artistică. Intenţia este întărirea sentimentului de apartenență și de identitate a comunității brașovene și o creștere a participării acesteia la o viață culturală care promovează diversitatea în context european.
Muzeul fizic va fi un spaţiu care va găzdui pe tot parcursul anului evenimente pentru public: expoziţii dedicate atelierelor artiştilor, expoziţii rezultate în urma taberelor de creaţie, expoziții ale unor artiști vizuali români și străini consacrați într-un dialog care va permite promovarea oraşului nostru şi înalte zone, licitații de artă, schimburi culturale naționale și internaționale.
De asemenea, în contextul actualei crize sanitare mondiale s-a evidențiat și mai mult nevoia și importanța existenței unui muzeu virtual al artiștilor brașoveni, accesibil oricărui vizitator în mediul online, fără bariere de timp şi spaţiu, pentru a descoperi Braşovul ca oraş gazdă al artei şi al evenimentelor susţinute de operatorii culturali publici și privați.
Folosirea noilor tehnologii si introducerea unor soluţii inovatoare de protejare și promovare a patrimoniului cultural local reprezentat de artele vizuale braşovene, prin intermediul aplicațiilor de realitate virtuală și realitate augmentată, reconstituiri 3D a unor spaţii de manifestare artistică, dar şi prin recuperări de memorii de la persoane contemporane artiştilor plastici sunt acţiunile pe care Asociația Artessentia și le propune prin noul muzeu al Brașovului. Se intenţionează astfel realizarea unor noi instrumente şi metode de valorificare a artei naţionale prin intermediul tehnologiei informaţiei și care sunt adresate cu precădere tinerei generaţii.
Tot acest demers al Artessentia începe deja să prindă contur, prin constituirea unei colecții publice de artă la care și-au adus contribuția ca donatori doi dintre participanţii Bienalei albastre 2019, şi aici ne referim la renumitul sculptor român Liviu Mocanu cu lucrarea ”Mielul lui Dumnezeu”, operă care este expusă în fața Teatrului ”Sică Alexandrescu”, precum și la lucrarea din ciclul LUMEN CORDIS a remarcabilului artist vizual Mihail Iordache, care expune în prezent la Galeria 9 – Teatrul Sică Alexandrescu. Donaţia a fost făcută în data de 24 Noiembrie 2020 în prezenta noului consilier pe teme culturale, domnul Horia Mihail.
Publicul a putut fi martor la bucuria artistului Mihail Iordache de a împărtăși realizările sale, operele care au constituit problematica, preocuparea şi munca ultimilor doi ani, doar prin mediul virtual, în contextul măsurilor restrictive impuse de COVID 19, când interacțiunea directă între artiștii vizuali și public nu este posibilă.
Victoria Ţăroi, curatorul expoziției ne spune: „O desăvârșită punere în pagină a lui ,,acasă” din copilărie împletit cu experiența, performanțele şi maturitatea câștigate ,,dincolo”, transfuzia revenirii după 37 de ani, kitul de resuscitare pentru inima lui Mihail Iordache – Valea Doftanei, casa bunicii, chipul muzei, firele amintirilor, semne grafice, străluciri luminoase, toate împreună așezate în straturi succesive şi accente de culoare, dau naștere acestei excepționale expoziții-rod a ultimilor doi ani de muncă în atelierul artistului din New York.”
Ne bucurăm aşadar de deschiderea arătată de domnul Horia Mihail şi sperăm în concretizarea proiectelor comune pe linia dezvoltării unei adevărate vieţi culturale la Braşov!
Victoria Țăroi
Presedinte Asociația Culturală Artessentia
Credit foto:
Dan Strauti