23 ianuarie 2025

Contact us

Atelier de cusături tradiționale – Brățară de Dragobete

 Atelier de cusături tradiționale – Brățară de Dragobete

Luna februarie, denumită și Făurar este cunoscută drept Luna iubirii iar noi, românii, o sărbătorim începând cu 24 februarie și până la sfârșitul primei decade a lunii martie. Comunitatea Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi organizează la Casa Junilor primul atelier de cusături dedicat Dragobetelui, la care va invităm să descoperiti cusăturile și motivele tradiționale românești aplicate la realizarea unui brățări. Motivul ales este inspirat de pe o cămașă de June și ne-a fost pus la dispoziție de istoricul dr. Alexandru Stănescu.

Atunci când oferi sau primești o brățară înseamnă uniune și dorința ca relația să evolueze. Foma brățării fiind cerc, oamenii purtau brățări pentru a fi protejați de ghinion. Înainte de luptă războinicii trasau în jurul lor un cerc și purtau diferite brățări, în speranța că moartea îi va ocoli.
Cercul (și implicit brățara) mai înseamnă armonie între trup și suflet, legătura cu divinitatea, legătura între cel ce oferă și cea ce primește. Cercul este simbolul divinității, al soarelui, perfecțiunea și echilibrul.
(sursa: cufarulcudichiseli.ro/)

La atelierul nostru vom lucra în punct de lucru butuc – varianta simplificată pentru punctul în cruce, rezultat din dorința de a crește viteza de cusut -, pe etamină, iar apoi vom indoi marginea, vom folosi o bucata de pâslă ca umplutură și vom monta la capete sistemul de închidere – care oferă flexibilitatea lungimii -, obținând o brățară pe care să o purtați Dvs. sau să o oferiți unei persoane dragi. Veți pleca de la noi nu numai cu plăcerea realizării lucrului manual dar și aceea de a îl purta.

Din partea noastră veți primi modelul de cusut, în format tipărit, bucățile de etamină și de pâslă necesare, fir roșu și negru de Tălmaciu pentru cusut precum și mecanismul de închidere, adică toate materialele necesare pentru confecționarea unei brățări.

Atelierul se adresează persoanelor cu vârsta de peste 12 ani. Taxa de participare: 25 lei.

Pentru înscrieri, vă rugăm să ne scrieți un mesaj cu titlul „Inscriere atelier bratara”, care să conțină datele dumneavostră de contact, pe adresa: casajunilor@gmail.com. Veți primi un mesaj de confirmare a participării.

Comunitatea Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi își dorește să aducă un aport la transmiterea și păstrarea în timp a motivelor tradiționale românești, săsești și ungurești din zona în care traim și a fost creată de Antonela Lungu și Melinda Puskás.

Vă așteptăm!

Despre Dragobete

Pe vremuri, în preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii țineau sau făceau Dragobetele (Ziua Îndragostiților, Cap de primăvară, Logodnicul Păsărilor). Probabil că luna februarie era considerată lună de primăvară, iar ziua de 24 era începutul anului agricol (uneori ziua ieșirii ursului din bârlog). Este momentul în care natura se trezește, păsările își caută cuiburi, iar oamenii, în special tinerii, intră ți ei în rezonanță cu ea.

Divinitate mitologică similară lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un bărbat chipeș și iubareț nevoie mare. Nu blând ca Sf. Valentin, ci năvalnic, el era la daci zeul care, ca un „naș cosmic”, oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor. În decursul anilor această tradiție s-a extins și la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele și băieții se întalnesc pentru ca iubirea lor să țină tot anul, precum a păsărilor ce se „logodesc” în acestă zi. Motivația preluării obiceiului păsărilor era profundă, din moment ce păsările erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvântul grecesc „pasăre” însemnând chiar „mesaj al cerului”.

Dragobete era și un zeu al bunei dispoziții, de ziua lui făcându-se petreceri, iar de acolo porneau de multe ori viitoarele căsnicii.
(sursa: tradiții.ro/)

Până în februarie 2016, Dragobete nu avea un simbol asociat. Pe 15 februarie 2016, simbolul Dragobetelui a fost ales în urma a peste 20.000 de voturi, printr-o campanie de promovare a valorilor românești. Simbolul ales a fost Uniunea, care trimite către ritualul păsărilor care, în acea zi, își căutau și găseau perechea pe viață. Ele erau primele care, odată cu dezmorțirea naturii și apariția unui nou anotimp de primăvară, dădeau tonul întregului ritual de trezire la viață, prin iubire.
(sursa: ro.wikipedia.org/)

Imagine: Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi

Redactia

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.