18 aprilie 2024

Contact us

Ateliere de creație cu motive tradiționale

 Ateliere de creație cu motive tradiționale

Ateliere Dreptaru și Motive Tradiționale din Țara Bârsei și Imprejurimi și-au propus o colaborare în ceea ce privește ateliere de cusături cu motive tradiționale românești, ca un tip de activitate creativă destinată persoanelor care locuiesc în cartierele Astra, Răcădău sau Noua, dar nu numai.

Săptămâna viitoare, când va fi și vacanța intersemestrială a elevilor, organizează primele două evenimente, respectiv :

Marțișor in motive tradiționale romanești – atelier de creație pentru copii și adolescenți

În cadrul atelierului, participanții vor realiza propriul mărțișor cusut cu motive tradiționale, învățând să coasă în cruciulițe, unul dintre punctele de bază ale cusăturilor românești. La finalul atelierului, vor avea bucuria că pot purta sau dărui ceea ce au lucrat cu mâinile lor.

Data: 7 februarie 2019, interval orar: 11:30 – 13:30.

Tabloul recunoștinței în motive tradiționale românești – atelier de creație pentru adulți și adolescenți

În cadrul atelierului, participanții vor realiza un „Tablou al recunoștinței”, respectiv o cusătură ce conține cuvântul MULȚUMESC și un motiv tradițional, pe care ulterior o vor așeza într-o ramă sau aplica pe o pernă sau alt articol decorativ.

Data: 8 februarie 2019, interval orar: 17:30 – 19:30.

Ateliere Dreptaru este un centru de agrement unde puteți să vă descoperiți și să exersați abilitățile artistice.

Comunitatea Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi își dorește să aducă un aport la transmiterea și păstrarea în timp a motivelor tradiționale românești, săsești și ungurești din zona în care traim.

Antonela Lungu, membră fondatoare, ne-a explicat:

,,Atelierele de cusături pe care le organizăm începând cu anul 2016 sunt locul unde îi învățăm pe copii, dar în egală măsură și pe adulții care nu știu dar își doresc să învețe (sigur că ne referim în principal la doamne, dar sunt bineveniți și domnii și chiar am avut câteva situații de participanți), tehnicile de execuție ale punctelor de lucru, citirea desenelor cu motive tradiționale și încheierea finală a obiectului pe care se coase.

Atunci când concep și cos o mostră, pe lângă pânză, ac, ață și foarfecă, îmi sunt necesare modelul și culoarea precum și gradul de complexitate, pe care le aleg funcție de publicul căruia mă adresez, dar la fel de importante sunt funcționalitatea obiectului respectiv și ceea ce îi va transmite el utilizatorului.

Între beneficiile lucrului de mână aș aminti faptul că ne relaxează, ne ajută să cunoaştem persoane cu aceleaşi pasiuni, reduce stresul şi deprimarea, contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor motorii, încetineşte regresul cognitiv, previna artrita şi tendonita. Iar pentru copii, activităţile de lucru manual stimulează imaginaţia şi auto-disciplina, dezvoltă coordonarea dintre mâini şi ochi, dau încredere în sine, cultivă interesul pentru explorare, încurajează munca în echipă.”

Informații și înscrieri pentru ambele ateliere: 0368 009 907, office@dreptaru.ro.

Locul de desfășurare: Ateliere Dreptaru, str. Carpaților nr. 60.

Credit foto: Antonela Lungu

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.