„Balul plăcintelor mocănești”, Săcele, 09 martie
Plăcinte mocănești (rețeta pentru 6 plăcinte) – 1 ou, o lingură de ulei, o lingură de oțet, un pahar cu apă minerală sau cu lapte, o linguriță rasă de sare, făină cât cuprinde, până ce aluatul se ia de pe degete.
Pentru umplutură se folosește brânză d’a bună (în coajă de brad, cam 50-70 grame pentru fiecare plăcintă în parte. Mai este nevoie de 100 grame de untură topită, un litru de ulei pentru copt. Se amestecă toate ingredientele pentru aluat, se întinde o foaie groasă de 3-4 milimetri și se unge cu untură. Se rulează și se dă la rece cam 20 de minute.
Se porționează în 6 felii care se întind cu făcălețul în formă ovală sau rotundă, cu grosimea de aproximativ 3 milimetri. Se pune brânza mărunțită pe o jumătate din forma aluatului întins, apoi se acoperă cu cealaltă jumătate, aliniindu-se marginile. Prin presarea marginilor cu vârful degetelor, se lipesc cele două părți, urmând a se crea refrecul prin răsucirea și presarea aluatului.
Se coc în uleiul încins, la foc iute, până ce capătă o culoare aurie. Ca plăcintele să iasă bune, lelița trebuie să pună multă dragoste și gânduri bune.
Rețeta se regăsește în cartea ,,Timpul și rânduielile alimentației de altădată” scrisă de Veronica Bogoiu, Ioan Praoveanu, coordonată de prof. Adrian Vălușescu și publicată de Centrul Cultural Reduta și Serviciul Cultură Tradițională.
Centrul Cultural Reduta și Asociația ,,Izvorul” vă invită în data de 9 martie, de la ora 19.00 la BALUL PLĂCINTELOR MOCĂNEȘTI în Săcele, la Restaurantul ,,Hanul Domnesc”.
Scopul organizării acestui bal este acela de a aduce pentru o seară, atmosfera întâlnirilor de altădată ale familiilor săcelene, de a încuraja purtarea portului popular mocănesc și de a degusta delicioasele plăcinte mocănești. Rețeta lor este transmisă din generație în generație.
Dacă doriți să preparați plăcintele mocănești vă oferim această rețetă culeasă din Săcele.