29 martie 2024

Contact us

Brasov Heroes: Motive traditionale din Tara Barsei si imprejurimi, desenate pe asfalt

 Brasov Heroes: Motive traditionale din Tara Barsei si imprejurimi, desenate pe asfalt

Ideea de a ne ocupa de motivele traditionale a pornit de la cuvintele lui Nicolae Iorga, care spunea: « Un popor care nu isi cunoaste istoria este ca un copil care nu isi cunoaste parintii. » iar prin istorie ne-am gandit ca putem sa intelegem si traditiile si obiceiurile romanilor.

Astfel am considerat ca ne putem aduce un mic aport, pe de o parte la transmiterea si pastrarea in timp a motivelor traditionale romanesti, sasesti si unguresti din zona in care traim  iar pe da alta parte putem sa trezim interesul altora si aici ne referim atat la copii, cat si la tineri si adulti, sa le cunoasca si sa le indrageasca.

Conjunctura a facut sa intalnim oameni carora le pasa de cei de langa ei si care sunt interesati de spatiul in care traim. La evenimentul Brasov Heroes, publicatia La pas prin Brasov sustine demersul doamnei Carmina Nicolescu.

„Fundatia Schmidt in parteneriat cu Asociatia ClowniMed – Clovni pentru viata alături de Nicolescu Carmina vă propun să aduceți zâmbete și speranță în viața copiilor care ajung în Spitalul Clinic de copii din Brașov. Ei și-au unit puterile și proiectele la Brașov Heroes ca tot chinul de zi cu zi să fie pentru câteva momente dat uitării: perfuzia se va transforma în duşuri hazlii, iar pansamentul în fluturaş. Iar atunci când pe pereţi se scriu povești desenate, vesele şi colorate, copilaşii nici nu simt cum trece timpul atunci când în jurul lor există lucruri frumoase.
Oricum pentru Brașov oamenii aceștia sunt deja eroi. Susține-le munca frumoasă prin donații și participare la Brașov Heroes.

Am cules motivele specifice Tarii Barsei de la proprietarii de colectii de costume populare, de la Muzeul de Etnografie, din comunitati online care promoveaza ía – íe (Bluză femeiască caracteristică portului național românesc, confecționată din pânză albă de bumbac, de in sau de borangic și împodobită la gât, la piept și la mâneci cu cusături alese, de obicei în motive geometrice, cu fluturi, cu mărgele etc. DEXonline), din carti vechi sau pur si simplu de la persoane care poseda si poarta cu bucurie un costum popular si le-am transpus grafic, sub forma de picturi sau semne de carte, pe care le-am expus la festivalul Etnovemver 2015, dorindu-ne sa continuam si sa extindem acest proiect.

Ceea ce ne-am propus ar fi sa desenam pe asfalt cateva modele traditionale, in forma unor siruri, in zona de relaxare, pe care sa le coloram apoi cu ajutorul copiilor dar si al parintilor lor, care ar putea astfel sa fie coptati in a lucra impreuna cu copiii lor.

Va asteptam sa fiti alaturi de Nicolescu Carmina sau de alt proiect inscris in cursa cu obstacole a comunitatii.

Desene create de Antonela Lungu si Melinda Puskas dupa modele culese de pe cusaturi traditionale, pasionate de cultivarea frumosului.

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.