Brașovul este gazda Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice!
Record de benzi desenate originale cu tematică istorică: 39 de benzi desenate, cu 198 planșe, realizate de 42 autori.
Benzi desenate istorice din România, Croația, Serbia, Bulgaria, Muntenegru și Polonia.
Tematica ediției 2021: FRICA în ISTORIE!
La Casa Sfatului, invitați speciali din Albania, Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Serbia și România.
Îndemnul festivalului: ,,Dragi autori de benzi desenate fiți creativi și fără frică de Istorie!”
Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2021 își respectă statutul cultural inovator, câștigat în edițiile anterioare, și păstrează ambiția de a transforma istoria Lumii în tematică de benzi desenate. După ,,România 100” (2018), ,,Europa 100” (2019) și ,,Eroii care au făcut Istorie” (2020), tematica ediției 2021 este ,,Frica în Istorie”!
Astfel, Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov este nu numai un festival dedicat exclusiv benzilor desenate istorice ci și singurul eveniment cultural la nivel european care a propus ,,Frica în istorie” ca tematică de festival, introducând momente de cumpănă din istoria omenirii (războaie, epidemii, catastrofe naturale) în mediul artistic al benzii desenate.
Mai mult, ediția anului II de pandemie înseamnă totuși revenirea la formatul consacrat până în 2019 și mult așteptata trecere la statutul de festival internațional.
În perioada 14-17 octombrie 2021, la Casa Sfatului din Brașov vor avea loc dezbateri, lansări și prezentări de cărți și proiecte BD, vizionări de filme de animație, cu participarea unor personalități culturale din țară și străinătate: Isabelle Debekker (director Comics Art Museum Brussels), Dorian Koci (director Muzeul Național al Albaniei), Adrian Cioroianu, Nicolae Pepene, Puiu Manu, Radu Oltean, Marko Stojanovic (directorul Şcolii de benzi desenate din Lescovac, Serbia), Vane Trajkov (președinte Comic Center of Macedonia) etc.
Și la această ediție, o parte importantă din program este ocupată de expoziții. În Casa Sfatului au fost pregătite cinci expoziții cu tematica ,,Frica în istorie”: benzile desenate realizate în cadrul concursului internațional dedicat artiștilor, benzile desenate originale realizate de artiștii invitați în afara concursului (Mihai Timoșenco, Cristian Păcurariu, Alexandru Talambă, Victor Drujiniu și Octav Ungureanu), lucrările concursului național dedicat elevilor (52 lucrări, 81 planșe) și cele ale concursului dedicat elevilor din Județul Brașov (peste 100 de lucrări) și o expoziție care valorifică o parte din proiectul de cercetare ,,Istoria și artele vizuale: Frica în istorie”.
Pentru primul său concurs internațional, festivalul BD de la Brașov a primit 39 de benzi desenate istorice, cu 198 planșe, realizate de 42 autori din România, Croația, Serbia, Bulgaria, Muntenegru și Polonia. Câștigătorii concursului sunt: Marko Stojanović și Sabahudin Muranović Muran cu lucrarea ,,Others”, Emanuel Pavel cu lucrarea ,,Gustar negru”, Tudor Vidoni cu lucrarea ,,Mașina Neagră”, Vlad Forsea cu lucrarea ,,Vrăjitoare, vârcolaci și vampiri”, Felix Crișan cu lucrarea ,,Jurnal de pace” și Ionuț Popescu cu ,,Frica umană”.
Benzile desenate realizate în cadrul concursului internațional sunt prezentate și outdoor, în Piața Sfatului. De asemenea, datorită istoricului BD Dodo Niță, festivalul prezintă pe aleea Parcului Eroilor (în fața sediului Primăriei Municipiului Brașov), o expoziție în afara tematicii principale: ,,Casa Regală a României în benzi desenate”.
Toate lucrările artiștilor selectați pentru expoziția ,,Frica în Istorie” sunt publicate în catalogul festivalului. De asemenea, revista ,,Historia” va publica benzile desenate premiate.
În buna tradiție a edițiilor anterioare, sâmbătă și duminică dimineața sunt programate cursuri de benzi desenate dedicate copiilor cu vârste între 7 – 12 ani și 12 – 17 ani, susținute de Octav Ungureanu, anul acesta în format online.
Un eveniment foarte important găzduit de festival este dezbaterea ,,Clișee și stereotipuri sociale și culturale în benzile desenate din Balcani” din cadrul CAN for BALKANS – Comics Alliance Networking for Balkans, proiect al cărui lider este Muzeul Județean de Istorie Brașov, finanțat prin programul ,,Europa Creativă” de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) din Bruxelles, în cadrul apelului Consolidarea cooperării culturale și a competitivității industriilor culturale și creative în Balcanii de Vest (EACEA 39/2019). Dezbaterea va avea loc în sala de festivități a Consiliului Județean Brașov, vineri, 15 octombrie, între orele 11 și 13.
Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov este produs de Asociația Forums, împreună cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, având parteneri pentru ediția 2021, Coresi Shopping Resort, revista HISTORIA, PostModernism Museum, AGERPRES și Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov.
Proiectul cultural este cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.
https://www.facebook.com/festivalbdbrasov
Producători: Asociația Forums, Muzeul Județean de Istorie Brașov
Parteneri principali: Coresi Shopping Resort, HISTORIA
Partener strategic: Postmodernism Museum
Partener logistic: Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov
Parteneri media: AGERPRES, modernism.ro, revistacomics.ro
Sursa si imagine: comunicat transmis La pas prin Brasov