29 martie 2024

Contact us

Bruno Canino, legenda a muzicii clasice la Brasov!

 Bruno Canino, legenda a muzicii clasice la Brasov!

Pianistul Bruno Canino  – o legenda a muzicii clasice, a concertat la Brașov alături de renumitul violoncelist Anton Niculescu!

Pianistul Bruno Canino, muzician italian originar din Napoli,  s-a aflat Luni  la Brașov, minunatul oraș de la Poalele Tâmpei. Acesta a susținut la Filarmonica Brașov un Recital Cameral de exceptie alături de renumitul violoncelist Anton Niculescu, actualmente directorul instituției.

O seară cu un program special ce a cuprins lucrări ale marelui compozitor J. Brahms: Sonata I pentru violoncel și pian în mi minor op. 38, Scherzo-Sonatensatz pentru violoncel și pian și Sonata a II-a pentru violoncel și pian în Fa major op. 99. Celebra lucrare Scherzo – Sonatensatz este de fapt scrisă pentru vioara și pian, însă a fost audiată în premieră absolută într-o transcripție pentru violoncel și pian, transcripție realizată de maestrul Anton Niculescu.

Cu aceasta ocazie publicul brașovean a avut parte de o atmosferă mirifică în sala de concert, prestația celor doi artiști fiind răsplătită cu ropote de aplauze.

Poziția lui Bruno Canino în lumea muzicii contemporane este de neegalat, iar lista compozitorilor care i-au dedicat lucrări este un veritabil cine este muzica din secolul al XX-lea, de la Luciano Berio și Mauricio Kagel la Wolfgang Rihm și Iannis Xenakis.

Născut la Napoli, Bruno Canino a studiat pianul și compoziția la Conservatorio Verdi din Milano, unde a predat pianul timp de 24 de ani. Timp de zece ani a urmat un curs de pian și muzică de cameră la Conservatorul din Berna.

A cântat atât ca solist, cât și ca muzician de cameră în toate locurile principale de concerte din Europa, Statele Unite, Australia, Japonia și China.

Timp de peste patruzeci de ani, a jucat în mod regulat cu Antonio Ballista, partener al duo-ului pentru pian. De asemenea, a colaborat cu Salvatore Accardo, Uto Ughi, Pierre Amoyal, Itzhak Perlman, Cathy Berberian, Severino Gazzelloni și Viktoria Mullova (cu care a câștigat premiul Edison în 1980), printre multe altele.

Din 1999 până în 2002, Bruno Canino a fost director al secțiunii muzicale a Bienalei de la Veneția.

Este implicat profund în muzica contemporană și a colaborat cu mulți compozitori, printre care Pierre Boulez, Luciano Berio, Karlheinz Stockhausen, György Ligeti, Bruno Maderna, Luigi Nono, Sylvano Bussotti, Wolfgang Rihm și Mauricio Kagel.

A jucat cu orchestre de conducere, printre care Orchestra Filarmonica della Scala, Milano, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Roma, Filarmonica din Berlin, Filarmonica din New York, Orchestra din Philadelphia si Orchestra Nationala de France și distinsi dirijori cum ar fi Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Wolfgang Sawallisch și Pierre Boulez.

A absolvit cursuri de masterat în pian și muzică de cameră în Italia, Germania, Japonia și Spania, și este prezent la Festivalul Marlboro din SUA. Este frecvent invitat să participe la juriile unor importante concursuri internaționale de pian.

Înregistrările lui Bruno Canino includ lucrările complete de pian de Casella și Chabrier. În 1997, Edituri Passigli și-a publicat cartea Vademecum pentru un pianist de cameră.

Datorită talentului său de excepţie, sensibilităţii, muzicalităţii, tehnicii briliante şi seriozităţii sale, numele lui Anton Niculescu se impune din ce în ce mai mult în viaţa muzicală, astfel că este din ce în ce mai des prezent pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord şi Africa, susţinând turnee de concerte şi recitaluri în Franţa, Danemarca, Elveţia, Germania, Austria, România, Italia, Spania, Ungaria, Grecia, Croaţia, Belgia, Turcia, Portugalia, Madeira, Brazilia, Mexic, Japonia, Coreea, China, Hong-Kong, Arabia Saudită, Africa de Sud, Venezuela, Ecuador, Peru, SUA, Kazahstan, Uzbekistan, Polonia şi Republica Moldova.

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brașov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.