6 decembrie 2024

Contact us

Bucuria Învierii

 Bucuria Învierii

Hristos a Înviat!

Când am creat fotografia de copertă a paginii „La pas prin Brașov”, cea dedicată sărbătorii de Paști, am scris despre bucurie conform gândurilor și simțirilor mele.

Sâmbătă noaptea, la slujba de Înviere de la una din bisericile din oraș, mi s-a redemonstrat ideea că nimic nu este întâmplator căci, după ce a citit din Evanghelie, preotul a făcut o expunere a ideii de bucurie legată de Învierea lui Hristos, pornind de la faptul că atunci când s-a întâlnit cu mama sa Fecioara Maria și cu Maria Magdalena, Isus le-a spus să se bucure pentru învierea Lui. După ce a înviat din morți, Domnul Hristos le-a spus femeilor mironosițe cu care S-a întâlnit, îndată după înviere: „Bucurați-vă!” (Matei 28, 9).

Fără pretenția că voi reda mot-a-mot cuvintele din predica respectivă, m-am gândit că sunt potrivite pentru „Clipa de emoție” din această săptămână, cu mențiunea că acceptarea sau însușirea lor este latitudinea cititorului.

Astfel, părintele a explicat că în afară de accepțiunea din definiție a bucuriei, aceea de sentiment de mulțumire vie, de satisfacție sufletească, în viața omului există trei tipuri de bucurie, pe care le-a denumit astfel:

Bucuria păcatului, pentru că fiecare dintre noi săvârșește păcate în viață, iar apoi se căiește de ele și a exemplificat prin patima fumatului, a băuturii etc., care creează o bucurie trecătoare.

Bucuria curată este cea legată de împlinirile și realizările personale, respectiv realizarea profesională, copiii, prietenii etc. și ea fiind vremelnică.

Bucuria creștinească, respectiv cea care poate să fie permanentă și pe care nu o pierdem aici pe Pământ și nici în drumul nostru ulterior.

În loc de încheiere, adaug melodia lui Florin Săsărman, pe versuri de Radu Gyr, „Isus în celulă”:

Video: YouTube

Credit foto: Viviana Costan

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.