Carlo Torlontano, repere profesionale

Solist invitat pe întreg mapamondul, muzicianul italian Carlo Torlontano și-a dedicat majoritatea timpului promovării alphorn-ului, a tradițiilor și repertoriului legate de acesta, introducând acest instrument în sălile de concert, un instrument cunoscut ca fiind folosit pentru a transmite semnale sonore în văile Alpilor.
În mai multe rânduri, Carlo Tolontano a fost invitat ca solist în Asia, Australia, Europa și America de Nord. A cântat în unele dintre cele mai prestigioase săli de concert și festivaluri internaționale, ca Mozarteum Salzburg, Philharmonie Berlin, Filarmonica din St. Petersburg, Varșovia, Beethovenhalle Bonn, dar și la Praga, Kuhmo, Tokyo, Brisbane, Hong Kong, Montréal, Beirut, Monterrey, Göteborg, Besancon, Porto, Lahti, Cordoba, Zagreb, Ljubljana, Bratislava, Madeira, Kristiansand, Cyprus, Haga, Vilnius, Sélestat, Shenzhen, Santander, Belgrad, Basel, Eisenach, Newport, San Diego.
A făcut numeroase înregistrări pentru posturile de radio și TV din Italia, Radio-Televiziunea din Hong Kong și cea din Australia, ClassicLive, pentru Radio-ul suedez și DeutschlandRadio Kultur Berlin.
Carlo Torlontano a fost, pentru mulți ani, solist principal la corn al Orchestrei Simfonice RAI și al Teatrului San Carlo din Napoli. Este foarte onorat de colaborarea cu dirijori prestigioși precum: Salvatore Accardo, Yuri Ahronovitch, Niksa Bareza, Andrea Battistoni, Piero Bellugi, Luciano Berio, Richard Bonynge, Hans Drewanz, Daniele Gatti, Gianandrea Gavazzeni, Ruben Gazarian, Howard Griffiths, Daniel Harding, Marek Janowski, Carlos Kalmar, Ton Koopman, Gustav Kuhn, Marko Letonja, Peter Maag, Lorin Maazel, Daniel Oren, Libor Pesek, Henrik Schaefer, Jerzy Semkow, Loris Tjeknavorian.
În 1994, a concertat la întâlnirea „G 7” a șefilor de stat din SUA, Germania, Marea Britanie, Franța și Japonia, iar în 1996 la cea de-a 50-a aniversare a Republicii Italiene. În 2003 a fost invitat la „Martha Argerich & Friends”, unde a avut plăcerea de a cânta împreună cu Martha Argerich, „Andante și Variațiuni” de Robert Schumann pentru două piane, două violoncele și corn.
În prezent, Carlo Torlontano este profesor de corn la Conservatorul „A. Cassella” din L’Aquila (Italia).
Nota: Miercuri, 13 februarie 2019, de la ora 18.30, în Sala Operei, vă invităm la un Concert simfonic inedit susținut de Kamerata Kronstadt, dirijată de maestrul Cristian Oroșanu, în cadrul Festivalului Internațional W.A. Mozart 2019, organizat de Opera Brașov, cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Brașov. Elementul spectaculos și inedit al acestui concert este alphorn-ul, un instrument specific Alpilor, folosit pentru a transmite semnale sonore.
Sursa si imagine: comunicat transmis La pas prin Brasov