„Carmen”, cea mai iubită operă din lume, la Opera Brașov
Vineri, 13 mai 2022, de la ora 18.30, în Foaierul Operei, vă invităm la al doilea eveniment din seria celor desfășurate în parteneriat cu Facultatea de Muzică – Universitatea „Transilvania” Brașov, recitalul vocal-instrumental „În frumoasa lună mai…”.
Acesta va fi susținut de studenți de la clasa prof. univ. dr. Cristina Soreanu și as. univ. dr. Noemi Karácsoni: Marisa Berbecaru, Anamaria Păcurar, Diana Vancea, Katalin Fehér, Gherebenes Ede Liviu, Kerezsi Csanad Robert, Karina Butnaru, Iulia Vasilache, Anca Bratu, Diana Logofătu, Andreea Lungu, Andreea Logofătu, Maria Lővenberger, Ligia Tomescu, Emőke Țicleanu.
La pian vor fi acompaniați de Sena Ducariu. Prezintă: Simona Manole. În program, veți putea asculta lieduri, arii, duete și terțete din opere și operete.
- Recitalul durează o oră și jumătate și nu are pauză.
Preț bilet: 20 lei.
Sâmbătă, 14 mai 2022, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, vă invităm să vizionați una dintre cele mai îndrăgite și apreciate opere din istoria muzicii: „Carmen” de G. Bizet.
Scrisă pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée, lucrarea a avut premiera la „Opéra Comique” din Paris, pe 3 martie 1875, însă nu a fost deloc bine primită de către public pentru că etala personaje controversate și încălca numeroasele convenții ale vremii.
Bizet s-a stins curând după premieră și nu și-a putut imagina succesul de care s-a bucurat, ulterior, compoziția sa. Nici o operă nu a atins performanța popularității așa cum a făcut-o „Carmen”.
Acțiunea se petrece în sudul Spaniei, la Sevilla, iar opera spune povestea naivului soldat Don José, care cade în mrejele focoasei țigănci Carmen. José își abandonează iubita din copilărie, pe Micaëla, și dezertează, dar își pierde iubirea lui Carmen în fața fermecătorului toreador, Escamillo. José o va ucide pe Carmen într-o criză de gelozie.
Zugrăvirea vieții proletare, imoralitatea și fărădelegile descrise, precum și moartea tragică a personajului principal pe scenă, au deschis un teren nou în opera franceză, însă la vremea lor, au fost extrem de controversate. „Carmen” este o poveste plină de pasiune, seducție și trădare, în care partitura strălucitoare a lui Bizet evocă atmosfera încărcată a Spaniei, în melodii devenite celebre, de la seducătoarea „Habanera” până la Aria Toreadorului.
Muzica din această operă este aclamată pentru strălucirea melodiei, armonia, atmosfera pe care o creează, orchestrația, precum și pentru abilitatea cu care Bizet a reprezentat muzical emoțiile și suferința personajelor sale.
În distribuția spectacolului de sâmbătă, îi vom regăsi pe artiștii Operei Brașov: Carmen – Carmen Topciu, Don José – Liviu Iftene, Micaëla – Mădălina Bourceanu (debut), Escamillo – Valentin Marele, Frasquita – Nicoleta Chirilă, Mercedes – Cristina Roșu, Le Dancaïre – Lorand Cristian, Le Remendado – Claudiu Bugnar, Zuniga – Dan Popescu, Moralès – Marian Rește. Solişti balet: Raluca Șut-Gherman, Dorin Mirea, Melania Condoiu, Claudiu Dane. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov.
La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Coregrafia: Nermina Damian. Coordonator spectacol: Anda Tabacaru. Asistent coregrafie: Iulia Coșeriu. Mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Dan Antipa.
- Spectacolul durează trei ore și 15 de minute și are trei pauze.
Preț bilete: 70 lei (sală + lojă); 50 lei (balcon lateral).
Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).
Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.
În stagiunea 2021 – 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!
Evenimente desfășurate cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.
Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov