7 septembrie 2024

Contact us

Casa Junilor: atelier de cusături tradiționale din Țara Bârsei

 Casa Junilor: atelier de cusături tradiționale din Țara Bârsei

Primul atelier de cusături tradiționale din Țara Bârsei, de la Casa Junilor, a fost un succes.

„Descoperirea sau redescoperirea cusăturilor și motivelor tradiționale românești a fost de bun augur pentru cei care au pășit în Casa Junilor,” a declarat Antonela Lungu – coordonatorul acestui eveniment. Întrucât se apropie sărbătoarea Crăciunului a fost realizat și un ornament pentru brad care poate să fie folosit și drept suport pentru pahare sau căni.

„Provocarea a fost pe măsura satisfacției. Participanții la atelier au învățat cusătura în punct de cruciuliță cu o singură față, pe etamină, aplicată ulterior  pe stofă, folosind un șnur ornamental. La final, toți au plecat acasă cu o lucrare cu dublu rol și garantat au avut plăcerea realizării lucrului manual.

Punctul de cruciuliță cu o singură față este format din doua linii oblice suprapuse, una de la stânga la dreapta şi cealaltă invers, de la dreapta la stânga pe faţa lucrului iar pe dos se formează două linii verticale. Ornamentațiile cu acest punct se folosesc numai pe față.

Și pentru că este vorba despre Nașterea Mântuitorului, când cei trei Magi au fost călăuziți de stea, am ales un simbol foarte des întâlnit în cultura populară românească dar și în alte culturi: Steaua Nordului sau Colul morii ori Steluța în opt colțuri,” a declarat Antonela Lungu pentru La pas prin Brașov.

cusaturi-traditionale-1

„Simbolizează motorul timpului și energia regeneratoare. Colul morii ori steluța cu opt colţuri (dar fără mijloc) a fost unul dintre semnele preferate ale păstorilor, care, în căutare de pășuni mai bune pentru turmele lor au migrat din nordul Africii, Turcia, Caucaz, Balcani, până tocmai în Ţările Scandinave. Este călăuza, singurul punct fix, reper al păstorilor şi navigatorilor: Steaua Nordului, fără de care s-ar rătăci.” (sursa: Semne Cusute)

„Steaua Nordului, însemnul ghidării și al puterii călăuzitoare. Întâlnită și cu numele de Steluța cu opt colțuri, ea te poartă acolo unde îți este inima.” (sursa: Iutta)

Casa Junilor, având sediul în strada Prundului nr. 1, doreşte să se impuna în conştiinţa comunităţii, ca un spaţiu cultural, privilegiat prin poziţia sa în centrul Braşovului, dar deschis către comunitate, către partenerii Uniunii Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovechi şi altor asociaţii care au nevoie de un cadru adecvat pentru organizarea evenimentelor culturale de calitate.

Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi este o comunitate care își dorește să aducă un aport susţinut la transmiterea și păstrarea în timp a motivelor tradiționale românești, săsești și ungurești din zona în care traim.

Motivul Steaua Nordului se regăsește pe iile din zona noastră iar ca exemplu vă prezentăm o ie din localitatea Vlădeni, ce face parte din Colecția etnografică Gabriel Boriceanu:

Acesta este modelul cusut, steluţa pe 4 sau pe 6 patraţele, după preferinţă, adaptată la culorile Crăciunului:

cusaturi-traditionale-4

Şi aşa arată ornamentul obţinut:

cusaturi-traditionale-2

Organizator: Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovechi

Locația: Casa Junilor, Data: 12.12.2016, Orele: 18.00 – 20.00

Partener atelier: Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi

Coordonator: Antonela Lungu.

Credit foto: Antonela Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.