3 decembrie 2024

Contact us

„Cavalleria Rusticana” și „Paiațe” – două opere într-un spectacol extraordinar, sâmbătă, pe scena Operei Brașov

 „Cavalleria Rusticana” și „Paiațe” – două opere într-un spectacol extraordinar,  sâmbătă, pe scena Operei Brașov

Miercuri, 13 aprilie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă așteptăm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de artiștii Operei Brașov: Mădălina Bourceanu – soprană, Maria Catrina – soprană, Corina Klein – soprană, Silvia Micu – soprană, Alexandru Chiriac – bariton, Valentin Marele – bariton, Adrian Mărcan – bariton, Marian Rește – bariton.

La pian îi va acompania Sena Ducariu. Prezintă: Simona Manole. Programul recitalului cuprinde arii din operele „Don Carlo” de G. Verdi, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, din opereta „Răspântia” de Florin Comișel, dar și lied-uri românești din creația compozitorilor Nicolae Bretan, Eugen Doga și Tiberiu Brediceanu.

Preț bilete: 6 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 1,5 lei – elevi, studenți. Acestea se pot procura de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor”, înainte de începerea evenimentului.

Pentru că ne aflăm în apropierea Sfintelor Sărbători ale Paștelui, Opera Brașov prezintă sâmbătă, 16 aprilie 2022, la ora 18.30, în Sala Operei, un spectacol extraordinar alcătuit din două opere ce se încadrează în curentul verist: „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni și „Paiațe” de Ruggero Leoncavallo.

Drama pe care o trăiesc personajele din opera „Cavalleria Rusticana” se petrece în ajunul sărbătorilor pascale. Libretul operei, inspirat după nuvela scriitorului Giovanni Verga, este creat de Giovanni Targioni-Tozzetti și Giovanni Menasci. Prima reprezentație a avut loc la Teatrul Costanzi din Roma, în anul 1890.

Pietro Mascagni a compus această operă la îndemnul libretistului de Giovanni Targioni-Tozzetti, după ce se publicase în revista „Teatro Illustrato” un concurs componistic de opere într-un act, desfășurate într-un decor unic. În câteva luni, opera era creată. Mascagni a aflat că este câștigătorul concursului. Astfel, opera a fost imediat pusă în scenă, jucându-se de câteva ori la rând cu mare succes.

Temutul critic muzical Eduard Hanslick a remarcat „talentul proaspăt energic și sincer” al lui Pietro Mascagni. Muzica și desfășurarea acțiunii  au o puternică individualitate etnică, acțiunea petrecându-se în Sicilia.

Drama pasională se desfășoară rapid, cursiv, cu accente pasionale profunde. În distribuție: Santuzza  – Carmen Topciu (debut), Lola – Anca Panait, Turiddu – Daniel Magdal (invitat), Alfio – Cătălin Țoropoc (invitat), Mama Lucia  – Sonia Hazarian.

Mezzosoprana Carmen Topciu debutează sâmbătă, la Opera Brașov, în rolul Santuzza din „Cavalleria Rusticana” după ce, în luna martie, a cântat pe mari scene lirice ale lumii: la Teatro Petruzzelli din Bari, unde a interpretat rolul Amneris din opera „Aida” de G. Verdi și, apoi, la Opera din Sydney, a fost Elisabetta din opera „Maria Stuarda” de G. Donizetti.

Tenorul Daniel Magdal, invitat sâmbătă pentru rolurile Turiddu din „Cavalleria Rusticana” și Canio din „Paiațe”, este, din 2018, solist al Operei Naționale București. Evoluția sa spectaculoasă l-a purtat pe scene ale teatrelor din întreaga Europă, dar și din America și Asia.

Printre operele importante unde a fost invitat se numără: Deutsche Oper Berlin, Semperoper Dresda, Staatsoper Saarbrücken, Staatsoper Hannover, Theater Klagenfurt, Theater Innsbruck, Oper Essen, Staatsoper Prag, Oper Maribor, Opera de Stat Sofia. De asemenea, a susținut și concerte vocal-simfonice și mai multe seri de lieduri la New York, Berlin și București.

Baritonul Cătălin Țoropoc este invitat să interpreteze rolul Alfio pe scena Operei Brașov. El este, în prezent, solist al Operei Naționale București, dar colaborează în străinătate cu teatre importante, deschizând stagiunea Dubai Opera cu „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, alături de Teatro San Carlo di Napoli, în rolul Contelui de Almaviva. De asemenea, deschide și stagiunea Teatro Verdi di Trieste, cu rolul titular din opera „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikovski, alături de nume importante ale scenei lirice actuale.

Opera „Paiațe” a fost compusă de Ruggero Leoncavallo în anul 1892, pe un libret propriu. Prima reprezentație a avut loc la Milano, în Teatro dal Verme. Se pare că tragica întâmplare prezentată în această lucrare a fost reală, petrecându-se în Calabria (Italia), iar judecător la condamnarea actorului ucigaș a fost însuși tatăl compozitorului.

Succesul operei a fost enorm, jucându-se imediat după premiera absolută la Dresda, Berlin, Londra, New York, Bordeaux, Paris. În ciuda aprecierii favorabile a publicului, opera nu a fost bine primită de critica de specialitate.

Abia în secolul XX, când curentul verist a început să fie cu adevărat apreciat datorită interpretărilor extrem de valoroase ale lui Enrico Caruso și Aureliano Pertile, criticul René Leibowitz remarca forța acestei creații de o rară intensitate expresivă. În distribuție: Nedda – Aurelia Florian (debut), Canio – Daniel Magdal (invitat), Tonio (+prolog) – Vasile Chișiu (invitat), Beppe – Claudiu Bugnar (debut), Silvio – Alexandru Aghenie.

În spectacolul de sâmbătă, își dau concursul Corul, Baletul și Orchestra Operei Brașov.

Solista noastră, soprana Aurelia Florian, va interpreta, în premieră, la Opera Brașov, rolul Nedda din opera „Paiațe”, după triumful răsunător al debutului în rolul Floria Tosca de la sfârșitul lunii martie, tot pe scena brașoveană.

În rolul Tonio din „Paiațe” este invitat baritonul Vasile Chișiu, ce revine pe scena  Operei Brașov, după ce l-am mai putut urmări și în rolul Giorgio Germont din opera „Traviata” de G. Verdi sau Alfio din „Cavalleria Rusticana”. Actualmente, este solist al Operei Naționale București, dar cu o activitate artistică foarte bogată în țară și în străinătate.

Conducerea muzicală îi aparține maestrului Vlad Conta (invitat), ce revine la pupitrul Orchestrei Operei Brașov, după ce, anul trecut, a dirijat spectacolul cu opera „Traviata” de G. Verdi. Regia artistică este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistenți regie: Asineta Răducan, Valentina Mărgăraș. Mișcare scenică: Nermina Damian. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Dan Antipa. Spectacolul durează două ore și 45 de minute și are o pauză.

Preț bilete: 70 lei (sală + lojă); 50 lei (balcon lateral) 

Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Informații se pot obține la telefon: 0268-419380. 

În stagiunea 2021 – 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Evenimente desfășurate cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.

Sursa si imaginiȘ comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.