Ce se scria în ziarul „Drum nou” acum jumătate de veac la Brașov

În cotidianul brașovean de acum 50 de ani, în plină perioadă a „construirii” oridinii socialiste și comuniste în România, ziarul brașovean „Drum nou” relata știri obișnuite am putea spune despre „munca pe ogoare” și îndeplinirea înainte de termen a planului cincinal. Avem și o poză cu o muncitoare de la Filatura din Ghimbav, dar și un articol interesant de istorie modernă, despre Revoluția de la 1848 și contribuția românilor brașoveni semnat de renumitul profesor și muzeograf Ioan Prahoveanu.
Dintre titlurile cele mai importante amintim cele de pe prima pagină a ziarului părinților și bunicilor noștri, „Drum nou”.
Un prim titlu ar fi „Munca pe ogoare să nu înceteze nici o clipă”. Într-un al doilea articol,dar tot pe prima pagină ne este amintit un subtitlu celebru în acea perioadă comunistă: „În apropiere de ziua de 1 mai- vestita zi a muncitorilor de pretutindeni, de fapt ziua muncii, dar transformată de către regimul comunist- are loc lupta pentru îndeplinirea și depășirea planului cincinal”.
În acest sens se dă ca exemplu activitatea neobosită a Trustului de construcții industriale care a terminat de construit, înainte de termen Fabrica de…bere. Avem și o poză cu o tovarășă muncitoare de la Filatura de la Ghimbav.
Tot pe prima pagină, ne mirăm, dar așa a fost apare un articol interesant semnat de profesorul și muzeograful la acea vreme, Ioan Prahoveanu despre Revoluția de la 1848 și contribuția brașovenilor.
În pagina a doua la rubrica „Automobilistice”, deși de cele mai multe ori realizările capitalismului erau criticate în ziarele vremii, ni se dă o statistică simplă de acum…50 de ani cu autostrăzile deținute de țări ca Republica Federală Germania- 5500 Km, Italia- 4000 km, iar Franța, doar ..2000. Când ne gândim că la noi în România, acum la 50 de ani distanță nu avem încă 1000 de km de autostradă, nu mai avem cuvinte să mai comentăm ceva. Tot la pagina a doua este un articol interesant despre construcția Cetății Făgărașului, iar la rubrica externă, pe ultima pagină despre o acțiune cuturală importantă unde a fost omagiat sculptorul român Constantin Brâncuși.
A consemnat muzeograf Ovidiu Savu.