10 septembrie 2024

Contact us

„Cel mai lung brâu românesc”, proiect care candidează pentru includerea în Cartea Recordurilor

 „Cel mai lung brâu românesc”, proiect care candidează pentru includerea în Cartea Recordurilor

Ca răspuns la invitația Centrului Cultural Româno-Moldo-German „Dumitru Dorin Prunariu” din Nürnberg, membrele grupului Șezătoare în Șcheii Brașovului au cusut și țesut manual aproximativ 20 de metri de brâie cu motive tradiționale românești. Cel mai lung brâu românesc din lume este un proiect care candidează pentru includerea în Cartea Recordurilor și va fi prezentat în centrul oraşului Nürnberg în data de 23 iunie 2024, cu o zi înainte de Sânziene și de Ziua Universală a Iei. Pentru realizarea lui, organizatorii au făcut apel la membrii comunităților românești din diasporă și la cei ai șezătorilor din țară, răspunsul venind de la peste 1.000 de persoane, care au participat la proiect în mod voluntar.

Gazde pentru șezătorile în care s-au confecționat brâiele din Șchei, având lățimea de 8 cm și lungimi cuprinse între 1 și 1,5 m au fost Centrul Cultural Reduta, prin Serviciul Cultură Tradițională Brașov și Muzeul de Etnografie Brașov.

Motivele tradiționale, culese din Șcheii Brașovului și Țara Bârsei sau împrejurimile acesteia, au fost cusute pe etamină, cu fire colorate, folosind punctele de lucru „În cruce”, „Lănțior”, „În butuci”, „Oblic” și „Șinătău”, culorile preponderente fiind roșu și negru. Printre simbolurile alese întâlnim vița-de-vie, specifică cămășilor purtate de Junii Brașovului, Steaua Nordului, fazele lunii, Soarele și Luna, rombul, crucea greacă, calea rătăcită, acele de brad, laleaua.

La această activitate, care s-a desfășurat la Brașov în perioada 23 martie – 29 mai 2024, au participat: Simona Tăbăcaru, Maria Dragu, Elena Dănilă, Lenuța Celmare, Carmen Cojanu, Marcela Maniu, Alexandra Gold, Viviana Costan, Gabriela Bularca, Maria Ingiovschi, Anca Florescu-Bratei, Dana Lala, Daniela Schiau, Ana Voina și Antonela Lungu, coordonarea fiind asigurată de Liana Stănescu.

Până în data de 10 iunie, cu ajutorul unei companii de transport parteneră a proiectului, brâiele vor ajunge în Germania, putând fi considerate adevărați ambasadori ai patrimoniului cultural românesc.

Credit foto: Viviana Costan

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.