19 mai 2024

Contact us

Ceremonia de omagiere a participanților la Revolta Anticomunistă din 15 Noiembrie 1987

 Ceremonia de omagiere a participanților la Revolta Anticomunistă din 15 Noiembrie 1987

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a participat astăzi, alături de subprefecții Ambrus Izabella Agnes și Lucian Pătrașcu, la ceremonia de omagiere a participanților la Revolta Anticomunistă din 15 Noiembrie 1987.

Ceremonia, organizată de Asociația „15 Noiembrie 1987” Brașov, s-a desfășurat la troița din fața Spitalului Clinic Județean de Urgență, loc în care, acum 36 de ani, muncitorii de la Uzina de Autocamioane și alți brașoveni, care li s-au alăturat, au cântat „Deșteaptă-te, române!”, cântec interzis în acei ani, și au scandat împotriva comunismului.

În alocuțiunea sa, prefectul Mihai Cătălin Văsii a spus: Sunt deosebit de onorat să mă aflu și în acest an alături de dumneavoastră, în acest loc pe unde au trecut «stegarii» în 1987 și la monumentul care le este dedicat.

Brașov-15 noiembrie 1987 a fost un moment istoric în cel mai adevărat sens ale acestor cuvinte. Atunci, pentru prima dată după decenii de teamă, un mare grup de români a avut curajul să se ridice și să protesteze împotriva unui regim criminal, cântând «Deșteaptă-te, române!» și strigând nu doar «Jos Ceaușescu!», ci și «Jos comunismul!».  Iar exponenții acelei mulțimi de protestatari au avut de îndurat represiunea regimului, fiind anchetați și condamnați.

Pe ei îi omagiem astăzi în primul rând, dar și pe toți brașovenii care, din 15 Noiembrie 1987 până în 22 Decembrie 1989 au fost puși la index de mai-marii comuniști, pentru «vina» de a face parte din comunitatea care s-a revoltat.

Le datorăm recunoștință, respect și neuitare novembriștilor și luptei lor pentru demnitate, adevăr și speranță. Chiar dacă văd că an de an ne strângem aici cam aceeași mână de oameni, atâția câți suntem avem datoria să păstrăm vie memoria celor care s-au împotrivit totalitarismului și au pus Brașovul și România pe harta rezistenței anticomuniste, dând semnalul schimbării din 1989. Și suntem datori să facem tot ceea ce depinde de noi pentru conştientizarea tinerei generaţii cu privire la ororile regimului comunist, care nu trebuie să se mai repete niciodată”.

Sursa și imagini (credit foto neprecizat): comunicat remis La pas prin Brașov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.