Ceremonia dedicată comemorării eroilor martiri căzuți pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989

Prefectul Mihai Cătălin Văsii și subprefectul Lucian Pătrașcu au participat astăzi la ceremonia dedicată comemorării eroilor martiri căzuți pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989. Ceremonia a fost organizată de Instituția Prefectului Județul Brașov și Garnizoana Brașov la monumentul de la Cimitirul Eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989, din municipiul Brașov.
Au fost, de asemenea, prezenți, președintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, alte oficialități locale, reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, public.
În alocuțiunea pe care a susținut-o cu acest prilej, prefectul Mihai Cătălin Văsii a spus: „Celebrăm astăzi una dintre zilele cruciale ale națiunii române, nu doar pentru istoria sa recentă, ci pentru întreaga sa evoluție. 22 Decembrie 1989 este o zi în care determinarea și spiritul de sacrificiu dovedite de cei puțini au schimbat România și au readus-o acolo unde îi este locul – în lumea civilizată și în rândul țărilor democratice.
Există niște cuvinte ale unui mare om de stat, Winston Churchill, care se potrivesc perfect și atunci când vorbim de Revoluția Română din 1989: «Niciodată atât de mulţi nu au datorat atât celor puţini». Pentru că, mai presus de toate scenariile, dezvăluirile, teoriile conspiraționiste lansate de atunci încoace, stă un adevăr incontestabil: fără curajul celor puțini care au ieșit în stradă în 17-21 Decembrie 1989, lucrurile ar fi stat altfel și probabil nu am putea vorbi liber astăzi aici. Dorința lor de libertate și dreptate a fost mai puternică decât instinctul de conservare, decât frica de moarte sau de răni. Eroii din Decembrie ’89 au fost gata să se sacrifice pentru ca noi să trăim liberi, într-o țară democratică. De altfel, una dintre cele mai cutremurătoare rostiri de atunci a fost: «Vom muri și vom fi liberi!».
Sigur, sunt încă idealuri ale eroilor din Decembrie 1989 care nu s-au împlinit. Nu trăim și nici nu putem trăi într-o societate ideală. Mereu este loc și de mai bine. Dar numai cine nu cunoaște ambii termeni ai comparației sau cine refuză evidența nu poate să constate că societatea românească a evoluat și s-a schimbat esențial în mod pozitiv față de perioada dinainte de 1989. Atât în privința respectării drepturilor și libertăților fundamentale, cât și în cea a standardului de viață al oamenilor. Iar pentru aceasta, se cuvine să ne plecăm frunțile cu respect și recunoștință în fața curajului celor puțini care au spus «Ajunge!» dictaturii comuniste. Cu ei și de la ei a început totul.
Cred că cel mai bun mod în care putem să-i onorăm este să apărăm și să ducem mai departe valorile și principiile pentru care s-a ieșit în stradă în Decembrie ’89. Și, acolo unde suntem fiecare, să ne facem datoria cât de bine putem. Să ne respectăm, să fim solidari în bine și să respingem orice formă de extremism”.

Sursa și imagine: informare remisă La pas prin Brașov