Cetatea Făgăraș – Muzeul Țării Făgărașului “Valer Literat”

Monumentul a fost construit la sfârșitul secolului al XIV-lea până la mijlocul secolului al XVII-lea de către voievozii și principii Transilvaniei. Stilul arhitectural aparține este al renașterii transilvănene. Locația a fost reședință pentru principii Transilvaniei și soțiile acestora, secolele XVI – XVII, dar și centru administrativ al marelui domeniul al Făgărașului. (1)
Cetatea din Făgăraș este considerată al doilea cel mai frumos castel din lume, fiind devansată de Castelul Neuschwanstein din Germania, în stil romantic-renascentist, potrivit unui clasament realizat de Hopper, un site dedicat planificării călătoriilor și prezentat de publicația Huffington Post. (2)
Complexul feudal de la Făgăraș a fost precedat de o fortificație din lemn, înconjurată cu un șanț și val de pământ, atestată arheologic pentru secolul al XII-lea. Această fortificație, dovada unei organizari politico-feudale autohtone voivodale, a fost distrusă la mijlocul secolului al XIII-lea, în urma unui puternic incendiu, după cum atestă vestigiile scoase la iveală prin săpăturile arheologice care au însoțit lucrările de restaurare. (3)
La sfârșitul secolului XIV începe construirea fortificaţiei din piatră și cărămidă: un patrulater cu turnuri la colţuri, un avanpost în partea de răsărit. (4)
Construirea unui punct fortificat la Făgăraş trebuie pusă în legătură cu poziţia sa strategică – la jumătatea drumului comercial dinspre Sibiu şi Braşov şi în vecinătatea Ţării Româneşti (de a cărei istorie a fost legată), stăpânirea cetăţii dovedindu-se foarte importantă. Ştefan Mailat (voievod al Transilvaniei între 1534 -1540 şi proprietar al cetăţii între 1528-1541) şi Gabriel Bethlen (principe al Transilvaniei între 1613-1629) au folosit-o ca piesă de bază în lupta pentru tronul Transilvaniei. (5)
Asaltată și atacată de nenumărate ori, Cetatea, cu un sistem defensiv bine închegat, nu a fost cucerită niciodată prin forța armelor. Din 1500 și până la mijlocul secolului al XIX-lea au fost identificate 15 asedii ale Cetății. (1)
După 1696, a devenit garnizoană a armatei austriece, iar după 1867 a armatei maghiare, după Marea Unire din 1918 a fost garnizoana armatei române, iar între anii 1948 – 1960 a fost transformată în închisoare comunistă. (1)
Muzeul Ţării Făgăraşului “Valer Literat” este muzeul unui areal istoric şi etnografic reprezentativ pentru România, care a fost înfiinţat începând cu anul 1923 pe baza patrimoniului colecţionat de către profesorul Valer Literat, sub egida ASTRA. La început s-a aflat în custodia acesteia, până în anul 1951, când Muzeului i-a fost atribuit un sediu stabil şi a primit statutul de instituţie de stat, sub titulatura de Muzeul Orăşenesc Făgăraş. (6)
Expoziţia de bază reprezintă evoluţia civilizaţiei Ţării Făgăraşului într-o înşiruire de momente şi evenimente semnificative. În funcţie de conţinutul patrimoniului său, expoziţia de bază a fost structurată pe trei secţiuni: istoria Ţării Făgăraşului (de la epoca bronzului până la 1 Decembrie 1918), etnografia zonei (ceramică, ţesături, port popular, interior ţărănesc, icoane etc.) şi artă plastică şi decorativă. (6)
VIA: (1) – Ghid orientativ (fiecare vizitator îl primește alături de biletul de intrare)
(2) – Agerpres
(3) – info-fagaras.ro
(4) – turculturalbrasov.ro
(5) – fagarasultau.ro
(6) – muzeufagaras.ro
Credit foto: Dan STRĂUȚI
Video: Bogdan Munteanu – YouTube