Chamber Jazz: Mircea Tiberian & Marta Hristea
După 20 de ani, Mircea Tiberian și Marta Hristea și-au reluat colaborarea în 2017, la festivalul de jazz de la Gărâna.
În Magellan. A Sonic Journey, Mircea Tiberian și Marta Hristea ne propun o explorare sonoră in terra incognita muzicală – o aventură în care folosesc sisteme de navigare din jazzul contemporan si folclorul universal.
Magellan. A Sonic Journey
Mircea Tiberian | Pian
Marta Hristea | Voce
Loc: Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. Data: 10 decembrie 2017. Orele: 19.00 – 21.00
Marta Hristea
Marta Hristea este o cântăreață pop convertită la muzica improvizată. După o scurtă colaborare cu Doru Caplescu, care s-a materializat în câteva turnee cu staruri ale muzicii ușoare și câteva premii internaționale, Marta l-a cunoscut pe Mircea Tiberian în 1996, întâlnire care i-a schimbat complet traiectoria artistică. În 1998, au înregistrat albumul Villacross Passage, care a fost premiat de revista Actualitatea Muzicala și este un disc de referință în muzica de jazz vocală din România.
Non Entropy este următorul disc important al Martei, înregistrat împreună cu Sorin Romanescu și Vlaicu Golcea, precum și Electric Brother, formulă în care muzicienii au concertat pe scena festivalului de jazz din Montreux. Proiectul Aievea, fondat de Vlaicu Golcea și Electric Brother, și cele doua discuri ale grupului, Scared of Jazz și Cinema, s-au bucurat de succes în România și în numeroase țări europene.
Marta a absolvit conservatorul din Rotterdam, Olanda, în 2009, și este stabilită în Marea Britanie, unde concertează pe scena locală.
Mircea Tiberian
Mircea Tiberian este pianist şi compozitor de jazz. Discografia sa ca leader numără peste 20 de albume. Actualmente este conferenţiar la Universitatea Națională de Muzică Bucureşti, unde coordonează secția de jazz/pop. „Pianistul Mircea Tiberian este o figură emblematică a jazzului românesc, cu o carieră muzical-academică prodigioasă. A avut o influență marcantă asupra scenei de jazz și, prin numeroasele sale studii și eseuri, a contribuit la înțelegerea ei teoretică.
De-a lungul carierei sale de 40 de ani, Tiberian a cântat alături de muzicieni de jazz de primă mână din România și nu numai. Educat în tradiția clasică, pianistul a urmat linia energică și intelectuală a expresivității instrumentale trasate de McCoy Tyner și Thelonious Monk în procesul cultivării propriei voci instrumentale. Aceasta din urmă se distinge printr-o combinație de claritate a tonului și subtilitate sugestivă care întrețin o dinamică perfect echilibrată” (Adriana Carcu, „All about jazz”).
Imagini preluate de pe pagina evenimentului