8 septembrie 2024

Contact us

Cinci femei regizoare premiate la ceremonia de închidere a Film O’Clock International Festival

 Cinci femei regizoare premiate la ceremonia de închidere  a Film O’Clock International Festival

Duminică, 6 martie, cea de-a doua ediție a Film O’Clock International Festival s-a încheiat cu decernarea premiilor secțiunii competiționale de scurtmetraj.

Festivalul s-a desfășurat simultan în perioada 1 – 6 martie în 6 cinematografe și centre culturale selectate din ţările de pe meridianul 25 grade longitudine estică: Lituania (Cinema Skalvija, Vilnius), România (Cinema Muzeul Țăranului, București), Bulgaria (Dom na kinoto, Sofia), Grecia (Studio new star art cinema, Atena), Egipt (AUC-Tahrir Cultural Center, Cairo) şi Africa de Sud (Cinema Labia, Cape Town).

Cele 12 titluri au fost selectate din aproape 100 de înscrieri de echipa curatorială a festivalului din care au făcut parte Mirona Radu (regizor, director festival Film O’Clock, România), Andrew Mohsen (critic de film, director al biroului artistic al Festivalului Internațional de la Cairo) și Dian Weys (scenarist și regizor, Africa de Sud).

Membrii juriului au fost Vassilis Vafeas (regizor, Grecia), Ada Solomon (producător, România), Ludi Kraus (director cinematograf, Africa de Sud) și Tharaa Goubail (actriță, Egipt).

Convinși în egală măsură de calitatea tehnică și artistică a producțiilor din competiție, juriul a decis să ofere excepțional trei mențiuni speciale onorifice pentru:

  • Bellade Thelyia Petraki, 24 min., hibrid, Grecia, 2020
  • Once Upon a Time in the Caféde Noha Adel, 16 min., ficţiune, Egipt, 2021
  • Five Tigerde Nomawonga Khumalo, 11 min., ficţiune, Africa de Sud, 2020

Premiul Juriului, în valoare de 600 euro, oferit de DACIN SARA regizorului, a fost acordat Carinei Gabriela Dașoveanu pentru scurtmetrajul Love Stories on the Move (Prin oraș circulă scurte povești de dragoste), 21 min., ficțiune, România, 2021.

Motivația juriului a fost: “Pentru un film foarte original, intens și concis, care nu numai că este foarte bine realizat, cu o interpretare formidabilă, dar care amintește și de Caragiale în ceea ce privește scenariul”.

„Întotdeauna mi-am dorit să fiu actriță, dar mi-a fost teamă că oamenii mă vor vedea și mă vor judeca, așa că am decis să fiu persoana din spatele camerei. Dar, apoi, mi-am dat seama că a fi regizor de film este la fel de înfricoșător, pentru că oamenii se uită în interiorul tău, pentru că asta văd pe marele ecran. Este cel mai frumos sentiment că oamenii pot vedea ce este în interiorul meu și că au decis că le place ceea ce văd. Și este o onoare pentru mine.” – Carina Gabriela Dașoveanu, regizoarea Love Stories on the Move.

Premiul Publicului, oferit de UPFAR ARGOA, în valoare de 800 euro, a fost acordat producătorului filmului Nexting de Karina Logothetis, 11 min., ficţiune, Grecia/SUA, 2021, o parabolă despre firava conexiune a relațiilor din era digitală, care a fost votat drept favorit de majoritatea spectatorilor din cele șase țări.

Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.