28 martie 2024

Contact us

Colecția ”Nicolae Frunteș” din Șirnea salvată în ultimul ceas!

 Colecția ”Nicolae Frunteș” din Șirnea salvată în ultimul ceas!

Nevoia reală care a stat la baza inițierii acestui proiect a fost starea dramatică de degradare în care se aflau bunurile culturale din colecția Muzeului Etnografic, Olimpic și de Artă Contemporană „Nicolae Frunteș” din Șirnea. Astfel 664 bunuri culturale, din care 488 piese etnografice, au fost supuse unui proces complex de conservare în condițiile în care rezultatele minime stabilite în proiect au fost de 400! Din păcate, 150 de piese nu au putut fi salvate din cauza gradulului ridicat de deteriorare în care se aflau, acestea fiind victimele unui atac generalizat cu cari, expuse unui proces avansat de oxidare și atacurilor de insecte.

„Proiectul ”Colecția Nicolae Frunteș din Șirnea – un model sustenabil de protejare a patrimoniului”, cofinanțat de Administrația Fondului Național a fost implementat de Muzeul Casa Mureşenilor Braşov şi realizat în colaborare cu Asociația PRO-ȘIRNEA, Primăria Fundata, S.C. Expoziții Călătoare S.R.L., în perioada martie-septembrie 2017.

Scopul proiectului a fost de implementare a unui model sustenabil de protejare a patrimoniului. Pentru o mai bună valorificare a patrimoniului cultural și introducerea într-un circuit economic, bazat pe turism rural, s-au realizat activități specifice de documentare științifică, evaluare-diagnoză, triere-selecție negativă pentru bunurile culturale care nu au corespuns din punct de vedere al conservării sau importanței istorice/etnografice, conservare primară asupra bunurilor culturale din colecție, evidență și inventariere în formă scrisă pe un registru, tipărit în conformitate cu normele legale în vigoare, și în paralel în registrul informatizat dedicat bunurilor culturale DOCPAT. Toate aceste activități s-au desfășurat în timpul celor patru deplasări de câte o săptămână ale unei echipe interdisciplinare de specialiști în lunile mai, iunie, iulie și august.

În paralel s-au realizat șapte activități de conștientizare a membrilor comunității locale și turiștilor cu privire la importanța și valoarea Colecției ”Nicolae Frunteș” prin implicarea comunității în păstrarea și continuarea tradițiilor și obiceiurilor populare, dublate de o bună cunoaștere a elementelor istorice și culturale relevante pentru moștenirea proprie iar la final, în 13 august 2017, a fost organizat în Șirnea evenimentul Hora Satului.

Beneficiarii direcți ai proiectului au fost aproape 50 de copii din zona Șirnea-Fundata, peste 300 membri adulți ai comunității din Șirnea/Fundata, peste 1000 de  turiști din zona turistică Fundata-Șirnea, proprietari de pensiuni din zonă, 10 membri ai echipei de proiect, specialiști din muzee, parteneri în proiect. Beneficiarii indirecți au fost în jur de 3000 de persoane informate prin intermediul mass-media, rețelelor de socializare și a site-urilor partenerilor, cca 500 de membri ai comunității din zonă.

Clădirea Muzeul Etnografic ”Nicolae Frunteș” se află într-o puternică stare de degradare, fapt ce impune cu celeritate renovarea spațiului. Astfel, bunurile culturale care fac obiectul acestui proiect au fost depozitate temporar în trei săli de clasă ale Școlii Gimnaziale din Șirnea. În intervalul septembrie-octombrie 2017, o parte din colecție a fost expusă, timp de o lună, la Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu. Ca o continuare firească a acestui proiect, până la renovarea totală a clădirii muzeului, se dorește organizarea unei expoziții temporare a colecției în clădirea școlii, ținând cont și de faptul că este locul în care, în 1965, Nicolae Frunteș pune bazele muzeului etnografic,” a precizat Dr. Valer Rus – Manager Muzeul „Casa Muresenilor” Brasov.

Imagini remise La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.