15 octombrie 2024

Contact us

Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaților, dezvăluite!

 Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaților, dezvăluite!

Fundația Centrul de Ecologie Montană implementează, în perioada iulie-noiembrie 2018, proiectul cultural ”Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaților”, în cadrul sesiunii a II-a de finanțare proiecte culturale ale Administrație Fondului Cultural Național, aria tematică Patrimoniul cultural imaterial.

Proiectul „Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaților” are ca scop realizarea unor activități culturale care să pună în valoare o parte însemnată din moștenirea culturală brașoveană și transilvăneană, aflată la confluența dintre Ardeal și Muntenia – patrimoniul cultural mobil și imaterial reprezentat de costumul tradițional din zona Bran-Moieciu-Fundata (destinația Poarta Carpaților), artefacte, meșteșuguri locale din zona artelor textile și nu numai.

În acest sens s-a demarat deja o acțiune intensă de documentare cu caracter etnografic și vizual a costumelor tradiționale din zona amintită – realizată de prof. dr. Ioan Praoveanu, echipa CEM și un fotograf profesionist, rezultatele acestui demers fiind apoi transpuse sub forma unei broșuri culturale etnografice, tipărită în 500 de exemplare în limba română și disponibilă gratuit și în format digital în limbile română, engleză și germană pe website-ul CEM.

”Pe perioada proiectului se vor crea și două rute cultural-turistice de punere în valoare a unor puncte de interes din zona Poarta Carpaților, cum ar fi cel puțin două muzee private (Muzeul Stoian din Fundata, Muzeul școală din Mândra al actriței de origine română Angela Amecke, Muzeul Frunteș din Șirnea), patru colecționari de costume tradiționale și opt meșteșugari locali, dar si a patrimoniului local construit (cum ar fi muzeul in situ din Fundățica) și cultura gastronomică locală.

Traseele culturale vor fi popularizate prin intermediul unei hărți culturale (tipărită în 2000 de exemplare) și prin organizarea a 2 infotripuri culturale adresate atât amatorilor de artă tradițională, cât și unor persoane influente în zona de turism cultural național (bloggeri, jurnaliști, turoperatori turistici, ghizi etc)”, afirmă Michael Orleanu – președinte Fundația Centrul de Ecologie Montană.

Alte activități prevazute în proiect sunt realizarea unei baze de simboluri și motive culese de pe costume și vectorizate, care va fi disponibilă în format digital pe website-ul CEM (https://cem.ro); crearea unui album digital de fotografie etnografică și organizarea unei expoziții itinerante de fotografie, care să promoveze costumele tradiționale brănene. Expoziția va poposi, în toamnă, în Brașov la Casa Junilor, în București la Teatrul Național și în Moieciu.

Grupul țintă avut în vedere de CEM este compus din acel segment al publicului amator de cultura tradițională, din turiștii români și străini care vizitează județul Brașov, cu precăderea zona Bran, și din comunitățile locale din Bran-Moieciu-Fundata. Prin acțiunile organizate în proiect, artizanii vor iniția publicul în tehnici străvechi din zona artelor textile tradiționale, punând în valoare motivele specifice acestor zone etnografice, a culorilor întâlnite în patrimoniul textil caracteristic Branului.

Oportunitatea de cunoaștere a acestor elemente importante de patrimoniu local este dată de abordări alternative și neconvenționale de promovare, metodele alese având ca grup țintă atât populația tânără, cât și persoanele adulte.

Nevoile identificate sunt gradul redus de cunoaștere a patrimoniului textil specific zonelor etnografice din Țara Bârsei, cu specificitate pe arealul Bran-Moieciu-Fundata, asemănările și deosebirile întâlnite între elemente care aveau același rol în viața brașovenilor, lipsa de relaționare a publicului cu artizanii locali. Promovarea patrimoniului cultural imaterial, a portului popular, a tradițiilor, meșteșugurilor și obiceiurilor este de fapt nevoia de la care pleacă acest proiect. Prin abordarea unor mijloace diversificate de valorificare a patrimoniului, publicul va fi atras către cunoașterea identității culturale a acestor locuri.

Proiectul este un demers recuperator care se înscrie în acțiunea Centrului de Ecologie Montană de a pune in valoare într-un mod durabil patrimoniul natural și cultural al arealului amintit, concretizat în ultima perioadă prin inițiativa de desemnare a spațiului ca ecodestinația Poarta Carpaților.

Acțiunile proiectului vor asigura cadrul necesar menţinerii obiceiurilor şi tradiţiilor locale specifice zonei rurale din destinaţia Poarta Carpaţilor, prin crearea unor evenimente periodice care să aducă în spaţiul public obiceiurile tradiţionale încă vii, includerea şi promovarea meşterilor şi producătorilor tradiţionali în pachetele ecoturistice cu caracter cultural. Dorim să învățăm comunitatea locală de astăzi și turiștii care aleg județul Brașovul ca destinatie turistică să aprecieze valoarea și diversitatea costumului tradițional din zona Bran-Moieciu-Fundata. Proiectul este relevant și pentru că promovează împărtăşirea de experienţe, asimilarea de cunoștințe despre cultura locală/națională și diseminarea acestora unui public cât mai larg.

Valoarea totală a proiectului este de 65.929 lei, din care finanțarea nerambursabilă AFCN este de 54.854 lei, iar contribuția Fundației Centrul de Ecologie Montană este de 11.075 lei.

Detalii găsiți și pe:

  • com/ Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaților

Credit foto: Mihai Benea

Sursa: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.