Concert excepțional cu Tomoko Akasaka și Tiberiu Dragoș Oprea joi seară la Sala Patria!
Joia trecută, la Filarmonica Brașov a avut loc un concert complet original, în care cei doi invitați, Thomas Carroll și Hyung-ki Joo au alternat rolurile de solist și dirijor. La sfârșitul concertului, Hyung-ki Joo și-a exprimat aprecierea față de calitatea artistică a orchestrei brașovene și a încurajat publicul să participe la toate concertele acesteia, amintindu-și de perioada în care accesul la concerte era limitat și punctând importanța pe care o are cultura într-un oraș.
Filarmonica brașoveană va da startul săptămânii acesteia cu un recital al Gaudeamus Quartet Filarmonica Brașov® care va avea loc marți, 6 februarie de la ora 19 la Sala Patria. În cadrul acestuia se va interpreta una dintre puținele lucrări instrumentale din creația lui Giacomo Puccini, „I Crisantemi”, iar în cea de-a doua parte publicul va putea asculta Cvartetul op. 132 de Ludwig van Beethoven.
De asemenea, Filarmonica Brașov a pregătit pentru joi, 8 februarie, un nou concert simfonic de excepție, care o va avea ca solistă pe celebra violistă japoneză Tomoko Akasaka, cunoscută publicului brașovean pentru ultima ei apariție impresionantă, când și-a asumat să cânte o piesă foarte grea fără dirijor alături de orchestra simfonică, dând dovadă de un curaj artistic impresionant.
Cariera de violistă a lui Tomoko Akasaka este una remarcabilă. După ce a câștigat numeroase premii, inclusiv premiul I la cel de-al 12-lea concurs de muzică clasică din Japonia și premiul al III-lea la cel de-al 53-lea concurs internațional de muzică ARD, Akasaka a concertat ca solist și muzician de cameră în întreaga lume.
În calitate de solistă, a apărut alături de Orchestra Bayerisches Rundfunks, Orchestra de Cameră din München, Orchestre de chambre de Genève, Kremerata Baltica, Orchestra Simfonică din Venezuela, Protzheimer Kammerorchester și Orchestra Simfonică din Japonia, sub bagheta unor dirijori precum Seiji Ozawa, Johannes Kalitzke, Raman Kofman, Kazuki Yamada, Günther Herbig, printre alții.
Seriile sale de recitaluri de la Geneva și Tokyo au fost difuzate de Swiss Romande și NHK-TV iar parteneriatele sale artistice ca muzician de cameră includ colaborări cu regretatul Mstislav Rostropovich, Daniel Hope, Gidon Kremer, Philippe Jaroussky, Mischa Maisky, Patricia Kopatchinskaja, Cvartetul Ebéne, Cvartetul Ierusalim, Cvartetul Kuss, la festivaluri internaționale de muzică precum Festivalul de la Salzburg, Lockenhaus Festival, Bad Kissingen, Mecklenburg Vorpommern Festival, BBC Proms și multe altele.
Tomoko Akasaka a concertat în săli de concert precum Concertgebouw din Amsterdam, Konzerthaus și Philharmonie Berlin, Elbphilharmonie din Hamburg, Royal Albert Hall și Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, Tonhalle din Zurich, Suntory Hall din Tokyo, Schloss Nymphenburg din München, Shanghai Grand Theater, Centrul Național pentru Artele Spectacolului din Beijing și Victoria Hall din Geneva. În plus, a lucrat ca profesor invitat la Conservatorul din Neuchâtel iar din 2019, ocupă un post de profesor de violă la Münster Musikhochschule.
Concertul de joi seară în care va cânta va fi dirijat de Tiberiu Dragoș Oprea, unul dintre cei mai apreciați dirijori români ai generației sale.
Tiberiu Dragoș Oprea, născut într-o familie cu tradiție muzicală, și-a început călătoria impresionantă în lumea dirijoratului în anul 2007, când a devenit și co-fondator și prim-dirijor al Filarmonicii Pitești. Astăzi, el își continuă misiunea artistică ca prim-dirijor atât la Filarmonica Pitești, cât și la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța.
În perioada 2009 – 2018, Tiberiu a colaborat ca dirijor cu Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian din București, unde a contribuit la premiere, spectacole și concerte de gală, demonstrând versatilitate și pasiune pentru muzică.
Prezența sa este constant solicitată de filarmonici precum Filarmonica Ion Dumitrescu din Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești, Filarmonica din Botoșani, Filarmonica Banatul din Timișoara și Filarmonica Mihail Jora din Bacău, printre altele. Colaborările sale se extind la orchestrele din Cluj, Brașov, Craiova, Oradea și Orchestra de Cameră Radio, consolidându-și astfel reputația în peisajul muzical românesc.
Anul 2020 i-a adus lui Tiberiu Dragoș Oprea recunoaștere internațională, grație succesului remarcabil în Germania și Austria, în cadrul unui turneu cu New Vision Symphony Orchestra, unde a fost sărbătorită muzica compozitorilor John Williams și Hans Zimmer.
În 2021 și 2022, a avut onoarea de a dirija premiere de operă și operetă, inclusiv piese renumite ca „Hansel și Gretel” și „Țara Surâsului”, colaborând cu artiști de talie înaltă precum Paula Seling, Analia Selis și mulți alții, demonstrând astfel diversitatea sa artistică și abilitatea de a traversa diferite genuri muzicale cu aceeași măiestrie.
Programul pe care îl va dirija joi seară va fi compus din Concertul pentru violă de Béla Bartók, piesa „Masques et bergamasques” de Gabriel Fauré și Cele două suite „Tricornul” de Manuel de Falla.
Pentru acest concert mai sunt disponibile bilete la Sala Patria sau online pe bilet.ro.
Săptămâna viitoare, pe 15 februarie, dirijorul Oliver Zeffman va urca pe scenă alături de orchestra Filarmonicii Brașov într-un concert care o va avea ca solistă pe pianista Adela Liculescu, care va susține și un recial în sala muzicii de cameră pe 17 februarie în care va interpreta „12 Études d’exécution transcendante”, S.139 de Franz Liszt.
Sursa și imagine: comunicat remis La pas prin Brașov