18 aprilie 2024

Contact us

Concert Simfonic Aniversar – Florin Ionescu-Galaţi!

 Concert Simfonic Aniversar – Florin Ionescu-Galaţi!

50 de ani de viață, 40 de ani de la debut și 30 de ani de activitate la Filarmonica Brașov

Violonistul Florin Ionescu – Galați s-a impus în viaţa muzicală românească drept unul dintre vârfurile generaţiei sale. Născut la Bucureşti, în anul 1970, a început studiul viorii la vârsta de patru ani, sub îndrumarea tatălui său, cunoscutul violonist şi dirijor I. Ionescu-Galaţi.

Apariţia în public alături de Orchestra Naţională Radio, la vârsta de zece ani, cu concertul de vioară de Kabalevski, prevestea un talent neobişnuit ce avea să devină curând cunoscut.

Cu un sunet profund, puternic si plin de farmec, Florin a cucerit inimile multor melomani. A demonstrat la fiecare apariție că vioara este sufletul oricarei orchestre de muzica clasica

A studiat la Şcoala de Muzică din Braşov cu profesorul Radu Hamzea şi a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Ştefan Gheorghiu.
Este laureat al concursurilor internaţionale „Usti nad Orlici” (Cehoslovacia), „Dinu Lipatti” şi „George Enescu” (România), „Tibor Varga” (Elveţia), „Paganini” (Italia), „Wieniawski” (Polonia).

Cariera sa internaţională, începută în 1982, s-a derulat spectaculos în recitaluri şi concerte alături de ansambluri cunoscute ca: orchestrele simfonice de la Graz, Saarbrucken, Marsilia, München, Genova, Atena, Istanbul, Ankara, Izmir, Chişinău, orchestrele radio din Basel, Bucureşti, etc., în săli de renume din Europa, SUA şi Japonia, precum „Gasteig” şi „Herkule” din München, „Carnegie Hall” din New York, „Beethoven Halle” – Bonn, „Santory Hall” – Tokyo.

În diverse formule camerale a colaborat cu Ayla Erduran, Viktor Pikaisen, Viktor Tretiakov, Lory Wallfisch, Valentin Gheorghiu.A realizat înregistrări de referinţă pentru posturi de radio sau TV din Germania, Turcia, Franţa, Japonia, SUA.

Este un  foarte apreciat violonist, fiind și astăzi în topul celor mai buni. Fiind dotat cu un auz exceptional, improvizează cu mult curaj și, ca și solist, prin tehnica desăvârșită umple inimile ascultătorilor, iubitori de muzică. Se remarcă prin abordarea  partiturilor complexe, cu roluri solistice de mare virtuozitate, vioara ocupând un loc de frunte.

A devenit un nume bine conturat între cei mai mari violoniști români ai timpurilor noastre printr-o interpretare de mare excepție. A trecut granițele țării și și-a câștigat recunoașterea internațională, ducând cu el o parte din România peste tot în lume, ca unul dintre cei mai buni violonisti.

Un foarte precoce instrumentist, începând încă de la 4 ani studiul viorii, mai întâi sub îndrumarea tatălui său, maestrul Ilarion Ionescu-Galați,  apoi cu profesori locali, Florin Ionescu – Galați ajungea astfel, la doar 10 ani, să susțină concert alături de o Orchestra Simfonică. Rapid și cu foarte bune abilități tehnice, câștigă auditoriu, dar și stima colegilor din Orchestra Simfonică a Filarmonicii Brașov. Are darul de a interpreta lucrări de o dificultate tehnică ridicată fără a părea că depune efort.

A reușit să stabilească o conexiune puternică cu artiștii brașoveni dar și cu publicul, transmițând profesionalismul, sensibilitatea și emoția de care este stăpânit. Timpul și dăruirea profesională i-a stabilit poziția sa printre cei mai de seamă violoniști ai României,  iar în prezent se bucură de recunoaștere internațională și este un exemplu pentru instrumentiștii români.

Pentru violonistul Florin Ionescu-Galați concertul din această săptămână este unul special, marcat de un moment ce simbolizează profesionalismul și măiestria sa de artist:  50 de ani de viață, 40 de ani de la debut și 30 de ani de activitate la Filarmonica Brașov. Iar programul ales este unul de excepție – Anotimpurile de A. Vivaldi și La Folia  de A. Corelli.

Atunci când este pe scenă are darul de a prelua prin interpretare din rădăcinile istoriei. Nu doar a istoriei muzicii. Și o transmite generațiilor de români ale timpurilor ce vor urma, fie prin concerte, fie prin activitatea sa de mentor. Asta este special la Florin! Atunci când interpretează nu ai cum să nu simți seva sonoră a ceea ce înseamnă ancorare în valori, tradiție sau, mai mult decât atât, rădăcinile culturii.

Multă muncă! Dresaj, cum ar spune artistul. Dar efortul nu au fost zadarnic. Măreția realizărilor, demonstrează că au existat interpretări, greu de reprodus, pline de stil și culoare, de tehnică și muzicalitate, ce definesc arta interpretativă a virtuozului violonist Florin Ionescu-Galați.

În ţara noastră artistului i s-a acordat Premiul Televiziunii Române (1996, 1997) şi Premiul Pro TV pentru participarea ca solist în concertul televizat co-producţie România-America, Marele Premiu al Uniunii Criticilor şi Interpreţilor români (1996), Premiul pentru promovarea muzicii româneşti în ţară şi în străinătate acordat de Uniunea Criticilor Muzicali (2002) și Cel mai bun solist al Anului 2002 în Turcia.

Momentul artistic va avea loc pe scena Filarmonicii brașovene iar publicul se va putea bucura împreună cu noi, joi, 19 noiembrie 2020, orele 19.00,  LIVE pe canalul de comunicare Facebook al instituției.

Sugestiv, nu? Anotimpurile, o poveste a vremii și a vremurilor, totodată! Plină de trăire, de tumult dar și de sensibilitate și armonie. Ca și viața omului artist, Florin Ionescu-Galați.

Activitate frumoasă în continuare!

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.