18 aprilie 2024

Contact us

Concert Simfonic susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii alături de solista Inoko Isobe (oboi) din Japonia, sub bagheta dirijorului japonez Koichiro Kanno

 Concert Simfonic susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii alături de solista Inoko Isobe (oboi) din Japonia, sub bagheta dirijorului japonez Koichiro Kanno

Filarmonica Brașov invită publicul meloman, joi, 12 aprilie, cu începere de la ora 19.00, în Sala de concerte Patria, la Concertul Simfonic susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii  alături de solista INOKO ISOBE (oboi) din Japonia, sub bagheta dirijorului japonez KOICHIRO KANNO. Publicul va audia un program de W. A. Mozart ce cuprinde următoarele lucrări: Simfonia nr. 23 în Re major KV 181, Concertul pentru oboi și orchestră în Do major KV 314 și Simfonia  nr. 36 în Do major KV 425 “Linz”, potrivit comunicatului remis La pas prin Brașov.

“Ne propunem ca în acest an care marchează Centenarul Unirii să aducem în atenția publicului meloman o agendă de evenimente dinamică și bogată în noutăți sonore, cu atât mai mult cu cât în acest an Filarmonica Brașov numără 140 de ani de activitate concertistică, motiv pentru care vom propune concerte și recitaluri cu un status repertorial deosebit.”Grigore Niculescu, directorul Filarmonicii Brașov, citat de La pas prin Brasov.

Koichiro Kanno s-a născut în Tokyo, Japonia, în 1971. A început să studieze pianul  la vîrsta de cinci ani; în perioada 1990-1995 a studiat la Academia de Muzică Toho-gakuen din Tokyo, cu profesorii Morihiro Okabe, Naoto Otomo şi Kazushi Ono (dirijat), Sumio Miwa (trombon), Mariko Morokuma (pian) şi Motoko Nabeshima (clavecin şi bas continuu).

Koichiro Kanno

A mai urmat şi o serie de cursuri de măiestrie: Wiener Meisterkurse für Musik, la Viena (1996) cu profesorul Julius Kalmar, la Universitatea de Vest şi Fundaţia „Vasile Goldiş” (1997), Cursul de dirijat pentru dirijori tineri din Arad (1997) cu profesorii Gheorghe Costin şi Gheorghe Victor Dumănescu, în cadrul Festivalului Internaţional Raba din Csorna, Ungaria (1997-1999); cu profesorul Daisuke Soga; la Cursul de măiestrie pentru dirijori tineri de la  Oradea (2003); cu profesorul Ervin Acel, la Cursul de măiestrie pentru dirijori din Viena (2006); cu profesorul Rinaldo Muratori şi în cadrul Festivalului “Musica Riva Festival” în Italia; cu profesorul Isaac Karabtchevsky (2007, 2008 şi 2010), între anii 2003-2005 a urmat studii postuniversitare la Universitatea de Muzică din Viena, cu profesorii Leopold Hager, Mark Stringer, Ervin Acel şi Yuji Yuasa.

A fost distins cu Premii la concursurile internaţionale de dirijat Dinu Niculescu, Braşov (1996), Bartók Opera Conducting Competition, Cluj-Napoca (2007), Concorso Internazionale Luigi Mancinelli per direttori d’opera, Orvieto (Italia, 2008) şi în anul 2009 la Blue Danube International Opera Conducting Competition, Burgas (Bulgaria); de asemenea a fost finalist la Le concours international de jeunes chefs d’orchestre deBesancon, Franţa (2003 şi 2005).

Din anul 1995, Koichiro Kanno a început să se integreze în viaţa muzicală românească, fiind succesiv sau concomitent trombonist al Filarmonicii „Gheorghe Dima” din Braşov (1995-1997), corepetitor la Opera din Braşov (1995-1997), profesor corepetitor la Liceul de Muzică din Braşov (1996-1999), dirijor la Opera din Braşov (1997-2001), profesor asociat la clasa de trombon a Facultăţii de Muzică din Universitatea „Transilvania” din Braşov (1997-2003) şi la clasa de operă a aceleiaşi facultăţi (1998-2000). A fost dirijor asistent la Festivalul de Operă Heidenheim (Germania) (2003-2008) şi la Opera Bergen (Norvegia) (2006-2008).

Împreună cu Opera din Braşov sau cu formaţii orchestrale din acelaşi oraş a efectuat turnee în Germania, Austria, Elveţia, Japonia; în anul 2007 a efectuat un turneu în Germania cu Filarmonica din Botoşani.

A mai dirijat şi alte orchestre simfonice sau de operă din România, Austria, Germania, Franţa, Italia, Japonia, Ucraina, Bulgaria şi Brazilia.

A fost dirijor invitat la festivalul de muzică „Toamna Muzicală Clujeană” (1997), Festivalul de operă „Openair Klassik” din Monschau (Germania), a dirijat operele Rigoletto, Nabucco şi Aida de G. Verdi, opera Flautul fermecat de W. A. Mozart, şi opereta Vînzătorul de păsări de C. Zeller (2006); la  festivalul de muzică Burgarena din Finkenstein (Austria) a dirijat Nabucco (2006); a participat la  „Zilele lui George Enescu” în Botoşani (2008) şi la festivalul de muzică „Schubert Steyr” în Austria (2009), unde a dirijat Beethoven Sinfonie Orchester.

Din anul 2000 colaborează pentru imprimări pe CD cu Yoshimoto Kogyo (Tokyo, Japonia) şi BMG-Japan.

Din anul 2009 este dirijor permanent la Orchestra de Cameră din Tokyo, iar în 2010 a înfiinţat orchestra de cameră „Collegium Musicum Kronstadt” şi a început o serie de concerte cu simfoniile integrale ale lui W. A. Mozart.

Din 2011 este directorul muzical al festivalului  de operă „Opera Nights” , organizat în Castelul Huniazilor de la  Hunedoara.

Inoko Isobe este în prezent în primul an de studii postuniversitare la Școala Guildhall, unde este LSO Japonia, studiind cu Gordon Hunt și Timothy Rundle și Gail Hennessy. Născut într-o familie muzicală din orașul Takasaki din Japonia, Inoko și-a terminat studiile universitare în Științe culturale de la Universitatea Waseda. Înainte de a se deplasa în Europa, Inoko a studiat oboi cu Mikao Hagimori și Mika Komiyama și a primit premiul Young Artist în Gumma și Takasaki City.

Inoko a fost semifinalist în Competiția Internațională de Oboe Chieri și este un finalist în competiția Oboe a lui Crowther, care va avea loc la GSMD. Angajamentele profesionale recente includ perioadele de obtinere a principalelor obisnuinte cu Filarmonica Nationala a Republicii Moldova si cu Orchestra Filarmonicii din Brasov.

Imagini remise La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.