18 septembrie 2024

Contact us

Consiliul Tinerilor Instituționalizați – Filiala Brașov

 Consiliul Tinerilor Instituționalizați – Filiala Brașov

Asociația „Zâmbește Pentru Viitor” Brașov a împlinit șapte ani de activitate, timp în care am ajutat peste 1500 de beneficiari din centrele de plasament sau cu probleme sociale grave, provenind din familii defavorizate, din comunitatea brașoveană, prin diferite programe și proiecte bine organizate, în diferite domenii, prin Asociația ,,Zâmbește Pentru Viitor”.

În această perioadă de 7 ani, noi am organizat o serie de acțiuni umanitare, am promovat proiecte și am participat la diverse evenimente de ajutorare. Avem în continuare diferite cursuri unde participăm pentru a ne dezvolta organizația.

Am ajuns la concluzia ca este nevoie la nivel înalt ca vocea copiilor instituționalizați care ies din sistem sa fie auzita, sa fie ascultați și sprijiniți, astfel încât sa se integreze mai ușor in societate și sa își poate construi o viată decenta, cu ajutorul si sprijinul reprezentanților autorităților a statului .

Am înființat Consiliul Tinerilor Instituționalizați – Filiala Brașov, structură teritorială, recent înființată, în vederea asigurării unei reprezentări scontate a copiilor și tinerilor instituționalizați.

În cadrul evenimentului desfășurat la Centrul Cultural Reduta Brașov astăzi 14 aprilie 2022, ora 11.00 sa desfășurat o întâlnire interactivă și cu copii și tinerii din sistemul de protecție brașovean. Finalul evenimentului l-am marcat cu un moment de dezbatere privind bunele practici de reprezentare a copiilor și tinerilor instituționalizați, în scopul cunoașterii de către aceștia a drepturilor copilului, dreptul la educație, activism civic, tranziție, identificarea problemelor cu care se confruntă tinerii la părăsirea sistemului statului și cum pot fi acestea soluționate.

Am invitat Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, l-am avut prezent pe domnul Vișinel Bălan, care a participat astăzi la deschiderea filialei Brașov a Consiliului Tinerilor Instituționalizați, unde a transmis un mesaj de susținere a copiilor aflați în grija statului. În urma discuțiilor , a transmis că este un partener al copiilor abandonați și, în acest sens, a luat măsuri concrete pentru a le oferi acestora o viață mai bună, măsuri care sunt reunite în pachetul ‘Sprijin pentru România’. Alte instituții care ne-au fost alături au fost și cei de la Direcția Generală de Asistență Socială Brașov, Direcția de Asistență Socială Brașov, Agenția Nationala pentru Plati si Inspecție Sociala, instituție publica cu personalitate juridica aflata in subordinea Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, ISU Brașov, Doamna Mariana Chivărar Avocat al Organizației Zâmbește Pentru Viitor, Asociația Eliberare, Fernando Pașcan fiind secretar la Asociația Consiliul Tinerilor Instituționalizați București, Asociația Academia de Bine, Membrii Asociației Zâmbește Pentru Viitor și atât Membrii Consiliul Tinerilor Instituționalizați – Filiala Brașov.

Ce ne dorim azi? Ce vrem sa facem? Care sunt obiectivele și scopul nostru, pentru interesele copiilor care sunt în grija statului roman chiar și pentru cei din grija sistemului privat?

1. Ne dorim ca ,obligatoriu, toți educatorii/ îngrijitorii, care lucrează cu copii să beneficieze de diferite cursuri de dezvoltare și de formare.
2. Sa dispună de ore de consiliere psihoterapeutică în mod gratuit și servicii medicale.
3. Ne dorim imperios să nu mai fie plimbat copilul dintr-un centrul în altul, de la un asistent maternal la altul .
4. Să dezvoltăm o strategie naționale pentru desființarea centrelor de plasament și înlocuirea lor cu centre rezidențiale de tip familial, ne-am gândit la apartamente sau case de tip familial , compensații morale, fizice
5. ajutor financiar pentru copii care au fost în sistem si să fie monitorizați și să aibă parte de un suportul post-instituționalizare care să se desfășoare pe o perioadă de trei ani.
6. Dezvoltarea a unei platforme on-line, un registru al familiei de plasament
7. Un acord cu Consiliul Tinerilor Instituționalizați, permisiunea ONG-urilor specializate de a efectua vizite inopinate
8. Evitarea supra diagnosticării psihiatrice și nu vom accepta încadrarea necorespunzătoare a gradului de handicap al beneficiarilor din sistemul de protecție
9. Înființarea auditului periodic prin servicii externalizare care vin în sprijinul centrelor de plasament și a asistenților maternali.
10. Evaluarea eficienței sistemului de adopții și adoptarea de măsuri de reducere a timpului necesar finalizării adopției.
11. în vederea eficientizării integrării lor. Astfel ne-am gândit să creăm o rețea națională de mentori profesioniști din comunitățile de antrenori independenți
12. Un plan comun de educație diferențiată la nivel educațional. În ce constă realizarea acestui plan? În dezvoltarea unor programe educaționale de recuperare emoțională, de dezvoltare și cultivare de abilități și aptitudini care să eficientizeze alături de curricula școlară gradul de succes școlar în rândul copiilor instituționalizați.
13. dezvoltăm o platformă online de activități individuale și de grup, mini sesiuni care vor contribui la creșterea stimei de sine, gestionarea emoțiilor, gândire pozitivă și abilitățile de comunicare empatică.
14. Latura de prevenție în ce privește consumul de droguri și alcool dar și prevenția cu privire la traficul de persoane
15. Să le fie asigurate activități prin care să fie informați, înștiințați, despre drepturile lor , instituțiile și profesioniștii la care ar putea apela în anumite situații de risc cum ar fi violența, lipsa de adăpost, lipsa de orientare, motivație. Pe lângă sesiunile de informare ne dorim și o monitorizare a copiilor din cadrul sistemului de protecție în ce privește preocupările lor vocaționale, îndrumarea lor, orientarea lor pentru alegerea unei cariere care să îi facă fericiți.
16. Să se asigure condițiile necesare respectării dreptului fundamental la participare a copilului, prin crearea unor structuri de reprezentare a lor în fiecare centru rezidențial de protecție și DGASPC, inclusiv la nivel național (de exemplu, consiliul copiilor, pe modelul consiliilor elevilor).
17. Accesul actorilor relevanți din comunitățile locale ( voluntari, asociații sportive și culturale, alte instituții) care să relaționeze și să-i inspire cu adevărat pe copii din sistemul de protecție prin programe, colaborări, proiecte
și
18. Crearea unui plan de măsuri care să ajute în investigarea cazurilor de violență instituțională inclusiv a celor din trecut iar rezultatele să fie folosite în vederea găsirii unor soluții reale.

În cadrul evenimentului Asociația Zâmbește pentru Viitor, a făcut o scurtă trecere în revistă despre cei 7 ani de activitate dedicați copiilor și tinerilor aflați în sistemul de protecție socială și pragul excluziunii sociale. Au desfășurat și o întâlnire interactivă cu copiii și tinerii din sistemul de protecție brașovean. Finalul evenimentului l-am marcat cu un moment de dezbatere privind bunele practici de reprezentare a copiilor și tinerilor instituționalizați, a-și cunoaște drepturile copilului, dreptul la educație, activism civic, tranziție, despre problemele lor pe care le întâlnesc și cum pot fi soluționate.

Vă mulțumim că ați dat curs invitației noastre, vă dorim mult spor și succes în activitatea Dvs. și nu în ultimul rând, dorim să mulțumim dnei Alexandra Grancea moderator a conferinței și celor care ne-au găzduit Centrul Cultural Reduta Brasov.

Vă asigurăm de deplina noastră considerație.

Rupi Gabor, Director Executiv al C.T.I. Brașov.

Video: YouTube

Foto: Dan Strauti

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.