18 aprilie 2024

Contact us

Crizantema, floarea lunii octombrie

 Crizantema, floarea lunii octombrie

“Sărutând pătimaşă crizantemele toamnelor

Îngân romanţe de viaţă trăite,

Pentru voi domnilor şi doamnelor.”

(fragment din „Crizanteme”, de Valeria Mahok)

‘’Chrysanthemum”, denumirea științifică a Crizantemei, numită și tufănică, dumitriță sau margaretă de toamnă, provine de la grecescul chrysos (în română aur) şi anthos (în română floare). I se mai spune și Regina de toamnă a grădinilor iar pagina funnyhowflowersdothat.co.uk ne oferă câteva informații despre ea.

Originea

Floarea, care provine din China și Japonia, a fost incredibil de populară în Asia timp de secole. Din jurul anului 1700 ne-am putut bucura de acest deliciu de aur și în Europa.

Culori și forme

Culoarea inițială a florii era aurie, dar acum există o paletă de culori foarte largă. Consumatorii pot alege din nuanțele de aur, bronz, tonuri de portocaliu sau mai întunecate. Nuanțele de verde sunt, de asemenea, foarte populare. Se poate opta de asemenea, pentru subtilitate și calm, pentru crizanteme în nuante de alb, roz sau violet. Ca și la alegerea culorii potrivite și în cazul soiurilor există mai multe variante iar dacă nu au fost suficiente aceste alegeri, există diferite forme de flori: de la single la dublu înflorat și de la păianjen la formă de pom-pom.

Simbolistica

O zicală din China spune: “Dacă vrei să fii fericit toată viaţa, apucă-te să cultivi crizanteme”. Aceste flori sunt asociate cu vârsta înaintată, dar  şi cu înţelepciunea.

În China, floarea de crizantemă în general, reprezintă odihna, liniştea, dar şi viaţa senină, iar crizantema albă semnifică jelirea sau necazul. În Japonia această floare este un semn de viaţă lungă şi de fericire.

Chinezii folosesc frunzele şi lăstarii crizantemelor pentru a-şi  aroma mâncărurile preparate. Japonezii aveau o reţetă după care preparau un leac al nemuririi, în care erau folosite petale ale crizantemelor. Ceaiul de crizantemă albă era folosit pentru a vindeca depresiile sau migrenele. Crizantemele roşii erau folosite de chinezi ca medicamente pentru menţinerea tinereţii şi încetarea ritmului de îmbătrînire. Sursa: ziarulfaclia.ro.

Un buchet inspirat

Crizantemele sunt ușor de combinat cu alte flori fabuloase, cum ar fi trandafirii și anturium, pentru a crea un buchet vesel și extravagant. Puteți da un efect mai puternic buchetului, plasându-l într-un vas robust.

Sfaturi pentru îngrijire

Ca să vă bucurați de crizanteme timp de 2-3 săptămâni urmați aceste sfaturi:

– alegeți o vază curată și umpleți-o cu apă proaspătă, la temperatura camerei, la care adăugați îngrășământ pentru flori tăiate;

–  tăiați tulpinile florilor în diagonală, pe o porțiune de 3-5 cm, cu un cuțit sau foarfecă de grădină, ascuțite și curate;

– îndepărtați frunzele de la partea inferioară, astfel încât acestea să nu ajungă în apă;

– nu poziționați florile în curent, direct în bătaia soarelui sau lângă o sursă de încălzire;

– completați cu regularitate nivelul lichidului din vază, cu apă proaspătă;

– nu așezați crizantemele în apropierea unui bol de fructe. Fructele emit gaz etilenic, care va face ca florile să se ofilească mai repede.

Într-o legendă se spune că steaua care le-a arătat magilor unde s-a născut Isus  Hristos, conducându-i  până  la intrarea în grajd, s-a întruchipat într-o crizantemă aurie.

Este foarte interesantă și legenda creștină despre o fetiță, care avea mama foarte bolnavă și se ruga Maicii Domnului, dăruindu-i o floarea de crizantemă. Fetița visase că Maica Domnului i-a spus că mama ei are atâtea zile câte petale are floarea pe care vrea să i-o dăruiască. Trezindu-se, s-a dus la floarea pe care o pregătise și a văzut că are numai 5 petale, ceea ce însemna că mama ei avea să trăiască doar 5 zile. Atunci fetița a rupt fiecare petală în bucățele multe și foarte mici. Fecioara Maria a îndeplinit dorința fetiței  astfel că mama ei a rămas să trăiască încă mulți ani. Se spune că de atunci crizantemele au foarte multe petale de diferite mărimi și forme, de la dorința mare a fetiței și de la bunătatea iubitoare a fecioarei Maria. Sursa: lumeaflorilor.com

„Fiecare

purtăm în noi…

o mare de dureri,

dar… urcăm cu ele

în Templul iubiri…

Alungăm din când în când

tristeţea,

căutăm… uneori

să uităm de caii sălbatici

ce-au bântuit…

prin grădina florilor

cu crizanteme mioritice…

Fiecare,

purtăm în noi…

o mare de dureri,

dar în aceeaşi zi,

urcăm, câte o treaptă,

în Constelaţia Universului!”

Purtăm în noi…, autor: Lucian Drând Luce

Credit foto: Antonela Cristina Lungu

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.