Csongor Kicsi si Raluca Aldea, repere profesionale

Raluca Aldea
A inceput sa danseze la varsta de 4 ani si are la baza studiul dansului clasic si coregrafiei, fiind absolventa a Liceului de Coregrafie “ Floria Capsalli “ din Bucuresti in anul 1997 dar si informatia valoroasa, necesara unui bun professor si metodist , asimilata in anii de studiu din cadrul Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport a carei licentiata este din anul 2005. Trecand de la dansul clasic si contemporan la Opera Romana si la Compania de Dans “ Oleg Danovski “ din Constanta, prin dansul modern si de revista in trupa coregrafului Cornel Patrichi, se indreapta catre dans sportiv, mai apoi catre salsa, facand parte din prima trupa de salsa formata in Romania de catre Michael Mussulis si se dedica in cele din urma stilului ce avea sa o cucereasca, Tangoul Argentinian.
Acesta este si stilul ce avea sa-i aduca cele mai recente satisfactii profesionale: calificarea in semifinala Campionatului European de Tango Argentinian – editia a 3 a Roma 2012, finala in Showl Concurs” Romania Danseaza” prima editie 2013 , emisiune difuzata de postul Antena 1, semifinala Campionatului European categoria Tango Salon si finala aceluiasi Campionat European categoria Tango Escenario – Cervia, Italia 2016, titlul de Campioana a categoriei Tango Escenario la UK Tango Championship – Londra, UK 2017 si semifinala la categoria Tango Escenario a Campionatului Mondial de Tango Argentinian – Buenos Aires, Argentina 2017, alaturi de partenerul sau, Lucian Stan. Aflati la Buenos Aires, sunt invitati sa performeze in cadrul milongii eveniment sustinute de Ambasada Romaniei in Argentina in cinstea participarii Romaniei la Campionatul Mondial de Tango Argentinian din 2017.
Primele incercari in studiul tangoului le are inca din anul 2004, dar dupa anul 2007 incepe sa se specializeze in acest stil de dans, lucrand cu profesori din Argentina si nu numai: Ney Melo si Jennifer Bratt, Francisco Forquera si Carolina Bonaventura, Javier Rodriguez, Fatima Vitale, Virginia Pandolfi si Jonatan Aguero, Alejandra, Hobert si Adrian Veredice, Joe Corbata si Lucila Cionci, Antonella Terrazas si nu in ultimul rand Solange Acosta si Max Van de Voorde, ultimul fiind si cel care a semnat coregrafia castigatoare la UK Tango Championship – Londra 2017.
De asemenea este invitata alaturi de partenerul sau sa performeze in diverse spectacole de tango: Concert Narcotango la Bucuresti 2016, Luna Tango – spectacol de teatru dans, Luna Tnago – Concert, Tango no Tango ( Budapesta Casa Artelor ), etc.
In 2018 si 2019 este invitata alaturi de partenerul sau, Jorge Benvenutti, la numeroase evenimente de tango in Romania si de asemenea la Budapesta, atat in calitate de profesori pentru a sustine seminarii cat si in calitate de artisti pentru a perfoarma in milongi sau pe scena Casei Artelor din Budapesta.
In 2019 cei doi sunt invitati sa faca parte din echipa de maestri in cadrul Festivalului International de Tango, „ Oktober Pest Tango Fest „ in Budapesta.
Csongor Kicsi
A inceput sa danseze de la frageda varsta de 4 ani. A inceput cu dansul sportiv iar in 2010 a descoperit tangoul argentinian de care s-a indragostit iremediabilsi caruia s-a decis sa ii dedice atat viata cat si cariera sa.
In anii urmatori a inceput sa studieze acest dans si sa ii descopere detaliile, complexitatea, misterul si secretele. A participat la diverse seminarii sustinute de maestri argentinieni si internationali, insusindu-si informatia pretioasa si de mare valoare oferita de acestia. Acest lucru l-a ajutat sa dezvolte o intelegere si interpretare personala a dansului sau.
Maestrii sai sunt nume binecunoscute in comunitatea internationala de tango: Sebastian Arce si Mariana Montes, Flaco Dany, Javier Rodriguez, Nery Piliu si Yanina Quinones, Maximiliano Cristiani si multi altii.
In 2015, alaturi de partenera sa Laura Iaru, castiga titlul de Campion European al categoriei Tango Salon a Campionatului European de Tango Argentinian din Todi, Italia, devenind la 19 ani, cel mai tanar Campion European de Tango. Cu acest rezultat impresionant ajunge in finala Campionatului Mondial de Tango Argentinian organizat in Buenos Aires, Argentina in acelasi an.
Aflati la Buenos Aires, Laura si Csongor sunt invitati sa performeze in cadrul unor milongi consacrate cum ar fi: Milonga Malena Sunderland Club, Milonga La Baldosa, Sin Rumbo La Catedral del Tango, Milonga Seguime Si Podes. La aceste realizari se alatura parteneriatele cu Antonella Terrazas, Solange Acosta, Juliana Maggioli and Laísa Souza.
In 2011 incepe sa predea tango la Brasov si mai tarziu este invitat sa sustina seminarii si sa performeze in cadrul unor evenimente si festivaluri nationale si internationale in: Franta, Italia, Ungaria, Republica Moldova, UK, Turcia, Rusia, Israel, Spania.
A realizat coregrafia pentru un solo masculine de tango in spectacolul “Fazanul” de George Feydeau, in care a si dansat de fiecare data cand s-a jucat spectacolul pe scena din Brasov.
Csongor este, de asemenea ,Tango Dj, impartasind intelegerea personala profunda a muzicii de tango in cadrul multor milongi locale, nationale, internationale, in evenimente si festivaluri de tango dansatorilor din toata lumea.
Csongor Kicsi si Raluca Aldea au inceput in anul 2018 o colaborare pentru proiecte nationale de tango, fiind invitati in diverse orase ale tarii ( Constanta, Deva, Targu Mures, Brasov, Bucuresti ) atat in calitate de profesori cat si in calitate de artisti. Au avut colaborari artistice cu Analia Selis si Mariano Castro pentru specatcole de tango simfonic si au fost invitati la Televiziunea Nationala pentru a prezenta un moment de tango cu ocazia Zilei Nationale a Tangoului Argentinian in 2020.
Atat Csongor cat si Raluca cred in puterea si frumusetea imbratisarii de tango si in eleganta acestui dans prin rafinarea tehnicii, intelegerea complexitatii corpului uman si biomecanicii acestuia, totul presarat cu emotie, pasiune, expresie corporala si simt al muzicii. Ei respira tango in fiecare moment al vietii!
Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov