… despre îmbrățișări
Omul – uneori transmite ceva prin scris, alteori prin vorbă, alteori prin atingere și câteodată… foarte greu sau chiar deloc. Poate de aceea a apărut și există îmbrățișarea, ca să îi fie mai ușor!
Îmbrățișarea transmite ceea ce nu putem să spunem pentru că suntem timizi sau emoționați și de aceea nu reușim să găsim cuvintele care să exprime ce gândim și mai cu seamă ce simțim la momentul respectiv.
A ÎMBRĂȚIȘA = A cuprinde, a înlănțui cu brațele, a strânge în brațe, în semn de afecțiune. O definiție scurtă dar un gest atât de larg și de încăpător! Unul dintre gesturile cele mai valoroase de care suntem capabili noi, oamenii este îmbrățișarea.
Atunci când oferim și respectiv primim o îmbrățișare – căci altfel nu se poate, a primi și a oferi sunt de nedespărțit în acest caz – de fapt dăruim și acceptăm protecție, siguranță, încredere în noi dar și în ceilalți, energie pozitivă, speranță, veselie și tinerețe sau toate acestea concentrate în ceea ce se numește căldură umană.
S-au efectuat studii privind apropierea între oameni iar concluzia a fost că aceasta este esenţială pentru o dezvoltare fizică şi psihică sănătoasă și că avem nevoie de cel puțin 8 îmbrățișări pe zi, pentru că ele schimbă metabolismul şi întăresc sistemului imunitar, acționând ca un panaceu. Astfel, o îmbrăţişare de 20 de secunde acţionează ca un bun tonic, creşte nivelul oxytocinei, hormonul dragostei care este răspunzător de starea de bine şi scade nivelul cortizolului, hormonul stresului.
Atunci când ne este frică de ceva, ne putem învinge teama printr-o îmbrățișare; atunci când un bebeluș plânge, se liniștește imediat ce este luat în brațe de părinți; un copil îmbrățișat de părinți în primii ani de viață, devine un adult echilibrat.
Iar odată cu înaintarea în vârstă, când crește sentimentul de singurătate, îmbrățișările redau energia, concentrarea și odihna dar, în același timp, reduc deprimarea.
Recent am primit în dar, de la un prieten căruia îi mulțumesc, un volum ce poartă următoarea dedicație: „Îmbrățișarea este experiența care ne învață mai mult decât ar putea crede cineva.”
Așadar, fiecare efect în parte și dar și toate la un loc, constituie un bun motiv pentru a ne asigura zilnic că suntem un bun donator dar și un bun receptor de îmbrățișări, de la și către partenerii de viață, copii, prieteni, rude, colegi sau oameni pe care îi întâlnim pentru moment sau pentru veșnicie și ne sunt dragi!