Despre motivele tradiționale

Mă numesc Antonela Lungu. De profesie sunt inginer proiectant în domeniul mobilei și altor produse finite din lemn, dar pasiunea mea este legată de cusăturile și motivele tradiționale.

Când eram copil îmi petreceam vacanţele într-un sat din Transilvania, Zagăr, din județul Mureș, bunica mea cosea şi ţesea la războiul care era montat „în casa dinapoi” iar eu priveam cum lucra, admirând „desenele” ei, făcute cu acul sau cu suveica. Atunci nu ştiam că se numesc „motive tradiţionale” dar acum ştiu că ele trebuie readuse în atenţie. După părerea mea este un moment foarte potrivit, căci, peste tot în lume, oamenii se întorc spre valorile tradiţionale.

Purtând ia bunicii mele, s-a născut dorinţa de a cerceta motivele, de a mi le explica şi de a realiza transferul acestora în format digital. Împreună cu doamna Melinda Puskás am pus bazele Comunității denumită „Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimiˮ (https://www.facebook.com/MotiveTraditionale.TaraBarseiSiImprejurimi/) și am început prin a aduna și prelucra o parte a motivelor tradiționale românești, săsești și ungurești din zona în care trăim.

Am trecut apoi la altă etapă, aceea de organizare a unor evenimente prin care aceste motive să fie restituite comunităţii contribuind astfel pe de o parte la perpetuarea motivelor iar pe de alta la transmiterea îndeletnicirilor pe care le aveau româncele odinioară: ateliere de cusături, expoziții de cusături, prezentări despre motivele tradiționale.

Consider că fiecare generație are datoria, și onoarea în același timp, de a transmite către următoarele ceea ce primește de la cele anterioare. Vă propun o incursiune în lumea motivelor tradiționale, elemente culturale imateriale.

Donatie sugerata: 20 lei.

Marţi, 12 martie 2019 la 18:00 – 19:30 – Casa Junilor din Brasov.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.