16 aprilie 2024

Contact us

Dezleganie (Ritualul), spectacol sonor dedicat lui Constantin Brâncuși

 Dezleganie (Ritualul), spectacol sonor dedicat lui Constantin Brâncuși

Marți, 21 februarie 2023, Ora0 (str. De Mijloc, nr. 133) găzduiește spectacolul sonor Dezleganie (Ritualul), spectacol sonor care marchează 147 de ani de la de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși.

Publicul va avea acces în sala de spectacol la ora 19.00. Evenimentul va începe la ora 19.30.

Dezleganie este un one man show sonor, susținut de Sergiu CORBU Boldor, construit pe structura ansamblului sculptural al lui Constantin Brâncuși: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana fără sfârșit.

Spectacolul sonor Dezleganie stă sub semnul conexiunii profunde dintre muzică și sculptură și a prins viață prin transpunerea în muzică a vorbelor lui Brâncuși: „Eu am făcut piatra să cânte pentru umanitate. Sculptura: Muzică în nemișcare. Muzica: sculptură în desfășurare.”

Uneltele folosite pentru finisarea pietrei brute sunt: cavalul, vioara și rugăciunea.

Spectacolul sonor Dezleganie are forma unui manifest care pornește de la mărturisirea lui Brâncuși: „Arta nu face decât să înceapă continuu.”

Biletele se achiziționează de la acest link:

https://m.iabilet.ro/bilete-brasov-dezleganie-ritualul-spectacol-sonor-dedicat-lui-constantin-brancusi-82958/?q=dezleganie

Începutul proiectului:

Ideea de a-i dedica un turneu sonor lui Constantin Brâncuși a început în anul 2020 și s-a născut, așa cum afirmă creatorii spectacolului sonor, Sergiu CORBU Boldor și Luiza Mitu, din „tăcerea unei pietre pe care am contemplat-o atât de mult timp încât a început să emită sunete. Un sunet necunoscut, interiorizat, profund, cu nuanțe de bocet, de zgomot, de revoltă, de bucurie pură. Acest sunet necunoscut ne-a trecut simultan prin toate stările imaginate și neimaginate.”

Conceptul turneului are în spate pasiunea lui Constantin Brâncuși pentru vioară, protagonistul principal al proiectului fiind Sergiu CORBU Boldor – violinist.

Constantin Brâncuși: „Vioara este instrumentul meu de suflet.”

Turneul din anul 2020 a avut loc între 17 și 21 februarie și a cuprins orașele: Cluj-Napoca (17 februarie, Atelier Cromlech); Târgu Mureș (18 februarie, Teatrul Scena); Reghin (19 februarie, Muzeul Etnografic „Anton Badea”); Piatra Neamț (20 februarie, Teatrul Tandem); Iași (21 februarie, Teatrul IDIOT). Spectaclul sonor din 2020 s-a numit Blana con Dios. Starea 23 și a fost legat de pasiunea lui Constantin Brâncuși pentru viori.

În anul 2022 spectacolul sonor dedicat lui Constantin Brâncuși se numește „Dezleganie” și este dedicat Sufletului, la baza spectacolului sonor fiind sculptura „Începutul Lumii”.

În 2022 turneul dedicat lui Constantin Brâncuși a cuprins 50 de reprezentații și s-a desfășurat în perioada 2  februarie – 20 aprilie.

Prima parte a turneului (2-19 februarie) a cuprins comuna Oarța de Jos – studioul Al 7-lea Hambar, Oradea (Teatrul Anonim), Timișoara (Manufactura), Hobița (comuna Peștișani), Târgu Jiu (Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, Alba Iulia (Arca Noetica), Sibiu (Școala Finlandeză ERI Sibiu), Brașov (Centrul Cultural Reduta), Slatina (Centrul Cultural „Eugen Ionescu”), Craiova (Teatrul Național „Marin Sorescu”), Deva (Teatrul de Artă Deva), Hunedoara (Muzeul Castelul Corvinilor), Jibou (Grădina Botanică „Vasile Fati”).

Cea de-a doua parte a turneului a început pe 7 martie și s-a încheiat pe 17 martie. A doua parte a turneului a cuprins orașele: Gura Humorului (Pizzeria La Bomba), Câmpulung Moldovenesc (Muzeul Arta Lemnului), Suceava (Art Rock Cafe), Fălticeni (Sala „Draga Olteanu Matei”), Iași (Teatrul din Stejar), Piatra Neamț (Teatrul Tandem), Mediaș (Biserica evanghelică Sf. Margareta), Târgu Mureș (3G HUB), Alba Iulia  (Frammʾs), Cluj-Napoca (Teatrul Magic Puppet).

Cea de-a treia parte a turneului a fost cuprins între 10-20 aprilie) și a ajuns în orașele:

Victoria (Casa de Cultură Or. Victoria), Făgăraș (Casa Municipală de Cultură), Curtea de Argeș (Muzeul Municipal Curtea de Argeș), Râmnicu Vâlcea (Cinema „Geo Saizescu”), Petroșani (Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu”), Galați (Gamberetti), Constanța (Biblioteca Județeană Constanța), București (Teatrul Apropo).

Deschiderea Simpozionului de sculptură „Drumuri Brâncușiene”

1 iulie 2022, Dezleganie – spectacol sonor, Craiova, Filarmonica „Oltenia” Craiova, Simpozionul de sculptură „Drumuri Brâncușiene”, organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova.

Deschiderea Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent

23 septembrie, Dezleganie – spectacol sonor, Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent.

Cărți și albume documentare: 

În urma turneului a apărut albumul Dezleganie (Ritualul) care poate fi ascultat la acest link:

Detalii aici: http://panacorbului.ro/corbu-lansare-de-album-revelat-nu-compus/

Album foto poetic DEZLEGANIE. Jurnal de călătorie în sunete și imagini”, Editura Ordo Ab Chao, Zalău, 2022

Detalii aici: https://panacorbului.ro/produs/dezleganie-album-foto-poetic/

Echipa de implementare a proiectului:

Sergiu CORBU Boldor a absolvit Universitatea de Muzică din Oradea cu specializările Pedagogie muzicală și Interpretare vioară. Pe lângă vioară Sergiu CORBU Boldor a studiat ca instrumente secundare: chitara, chitara electrică, chitara bass, percuții, mandolină, fluier, caval, drâmbă.

Sergiu CORBU Boldor are o experiență de peste 12 ani pe scenele mari ale industriei muzicale.

A urcat pe scenele naționale și internaționale, performând la vioară, împreună și alături de nume ca: Phoenix, Celelalte Cuvinte, Partizan, Dirty Shirt, Semnal M, Taxi, Hara, farfarello, Haggard, Guano Apes etc.

A fost membru fondator la trupa Azepam din Oradea și violonist la trupa Popa Șapcă din Timișoara. A inițiat și coordonat propriile proiecte muzicale ca: AD HOC, 2 fire 2 paie, Intensitate Epic Sonoră. 

Sergiu CORBU Boldor are experiența educației transdisciplinare în lucrul cu tinerii: a fost lider în cadrul Organizației Naționale Cercetașii României și profesor de muzică la grădinițe și școli din București.

În prezent colaborează ca violonist cu trupa Hara și corul All’s Choir, muzicieni din Opera Națională Română și Filarmonica George Enescu București.

Din 2017 este inițiatorul și coordonatorul Proiectului Muzical CORBU.

În 2021 Sergiu Corbu Boldor, alături de Liviu Farcaș și Victor Mihai au realizat live coloana sonoră a celor 25 de ore și 30 de minute de spectacol din cadrul proiectului manifest „Hektomeron” al Teatrului Național „Marin Sorescu”.

În 2022 a realizat concertul-spectacol „Din Furtună”, în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare, organizat de Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova.

Mai multe detalii despre activitatea artistului aici:  http://panacorbului.ro/

Luiza Mitu. (n. 31 decembrie 1984, Râmnicu-Vâlcea), este doctor în studii transdisciplinare, cu o teză despre teatrul lui Eugène Ionesco şi logica dinamică a contradictoriului (dezvoltată de filosoful de origine română Stéphane Lupasco), teză susținută în cadrul Facultăţii de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Basarab Nicolescu. Ca bursieră P.O.S.D.RU., a satisfăcut un stagiu de cercetare de 3 luni la Paris, în cadrul Universității Paris-Est Créteil (UPEC), sub conducerea lui Sylvie Jouanny şi alte 3 luni la Université Toulouse Le Mirail II, sub coordonarea lui Monique Martinez.

A absolvit Facultatea de Litere şi Arte, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (2008) şi masterul Literatură română în context european, Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova (2010). A fost redactor la revista de cultură „Mozaicul” şi la e-revista EgoPHobia. Și-a dezvoltat latura de artist performer lucrând cu Irinel Anghel, all round-artist, în proiecte conceptuale de performance. În 2014 a fost cooptată ca asistent dramaturg în echipa lui Robert Wilson și a Teatrului Național din Craiova, la montarea piesei „Rinocerii”. Timp de un an a fost manager interimar al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova. În 2017 a lucrat la producția „20 de tăceri” a grupului Karol Karol din Franța, regizată de Charles Chemin, producție realizată împreună cu Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, spectacolul fiind o Premieră în cadrul Festivalului Internațional Babel.

În 2018 a lucrat ca dramaturg, sub coordonarea lui Charles Chemin, la spectacolul„Nopți ateniene”, compus din cele două piese ale lui William Shakespeare: „Timon din Atena” și „Visul unei nopți de vară”, spectacol montat la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.

În prezent este îngerul păzitor al Proiectului Muzical CORBU.

Video: YouTube

Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.