,,Dincolo de Gard“, expozitie de sociologie vizuala

Facultatea de Sociologie și Comunicare și Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov vă invită să vizitați expoziția ,,Dincolo de gard”, în perioada 1-28 octombrie 2018.
Alcătuită din proiectele de sociologie vizuală ale studenților de la programele de Asistență Socială și Sociologie, expoziția își propune să onoreze deschiderea anului universitar și să reprezinte totodată un eveniment cultural al universității în cadrul comunității locale.
,,Această expoziție are drept temă ,,urma”, cea pe care viața o lasă în sufletul nostru, cea pe care noi o lăsăm în viață. Subiecții sunt oameni în vârstă, care și-au dus traiul la țară și care au acceptat să se destăinuie şi să-l transforme pe tânărul student, venit într-un exerciţiu de practică, în duhovnic.
Spovedaniile lor sunt despre muncă, sacrificii, sărăcie, suferință, abnegație, rezistență, despre viața ca traumă, cu toate strategiile supraviețuirii, însoțite de o inevitabilă substanță sufletească, a limpezirii, a împăcării, a nedumeririi, în căutarea sensului a ceea ce a fost trăit.
E vorba apoi de ,,apusul unei lumi”, cea a mâinilor crăpate de trudă pe care le vezi în piață, când îți faci cumpărăturile. Istorie: o lume care a trecut, cu adevărurile ei, cu oamenii ei, temerari, îndurători şi temători totodată, având o clară conștiință a limitei. De aceea, nu întâmplător, unii dintre ei „ajung” în metafizic, mărturisindu-l pe Dumnezeu, spusele lor purtând pecetea unui profund simț filosofic.
Această expoziție este alcătuită din proiectele studenților aflați în anul I, reprezentând prima lor încercare de a realiza o cercetare. Ca o bornă, ca punct de plecare în formare, a nu uita că, dincolo de tot ceea ce vor învăța în școală, există omul. Nu întâmplător, pentru mulți dintre ei, lecția primită despre substanța lucrurilor a fost copleșitoare.
Ideea esențială a acestei expoziții de sociologie vizuală este aceea a spectrului realului care va să vină, inevitabil și neîndurător și pentru cei care cred că i se pot sustrage, imaginându-și că viața ar fi un spectacol și că ea începe cu internetul și se termină cu telefonul mobil.” Ştefan UNGUREAN coordonatorul Proiectului “Dincolo de Gard“
,, Studenţii Facultăţii de Sociologie şi Comunicare primesc, la debutul lor academic, o provocare de cercetare a socio-umanului. Demersul metodologic vizează exersarea şi îmbinarea a două tehnici atribuite tipului „calitativ”: interviul şi observaţia instrumentală.
Interviul vizează obţinerea unui produs, de acum utilizat multidisciplinar: „Povestea Vieţii”. Întâmplările şi circumstanţele vieţii individului sunt expuse într-o „coerenţă internă” de însuşi subiectul investigat, care le conferă cu ocazia acestui eveniment de vorbire, semnificaţii. Studiul narativ presupune şi o etapă de identificare şi interpretare a celor povestite, în cele două dimensiuni, eveniment – context asociat.
Activitatea practică respectivă îl poate ajuta pe viitorul sociolog, nu numai să interacţioneze cu „celălalt” ci să obţină şi să extragă informaţii despre realitatea socială.
Premisa demonstrată este aceea că poveştile vieţii pot conduce la explicarea modului cum indivizii au înţeles evenimentele, mişcările sociale, politicile sau cauzele altor fenomene ce marchează lumea.
A doua metodă solicită tinerilor cercetători exersarea simţurilor de observator şi punerea informaţiilor obţinute prin verbal şi non-verbal în acord cu o „reprezentare” al cărei suport material este fotografia. Şi aici studentul face două demersuri. De a recupera trecutul perceput prin găsirea unui artefact al existenţei (o fotografie a ceea ce a fost, dovada). Apoi trebuie să genereze, prin re-compunere, propria încadratură, plecând de la premisa că fotografia nou creată nu este atât o extensie a ochiului, o
surprindere, cât o concentrare, o sinteză, a ceea ce a fost anterior perceput de simţuri şi interpretat de creier. Nefiind un concurent credibil în cursa obiectivităţii, având capacitate de atestare relativă, FOTOGRAFIA rămâne să-şi exerseze potenţialul de creştere a impactului pentru mesajul ce se doreşte transmis.
Ca urmare, ultimul exerciţiu vizează punerea în valoare a capacităţii de comunicare a studentului nostru prin intermediul dimensiunii vizuale, ceea ce, implicit, vă invită la o evaluare.” Cristian BĂLĂCESCU, realizatorul expoziţiei “Dincolo de Gard”
Sursa si imagine: Universitatea Transilvania Brasov