14 mai 2024

Contact us

„Don Pasquale” sau despre dragoste, la orice vârstă

 „Don Pasquale” sau despre dragoste, la orice vârstă

Miercuri, 27 martie 2024, de la orele 10.30 și 12.00, în Sala Operei, cei mici sunt invitați să urmărească spectacolul de balet, pe muzică de Serghei Prokofiev: „Petrică și lupul”, cea mai recentă premieră dedicată copiilor.

„Petrică și lupul” este o compoziție pentru orchestră și narator, dedicată copiilor, de Serghei Prokofiev. Acesta a ales ca temă povestea unui băiețel și a prietenilor săi, animale, care încearcă să prindă un lup. Lucrarea a avut premiera pe 2 mai 1936, la Moscova.

În povestire, Prokofiev a atribuit fiecărui personaj un instrument corespondent sau o clasă de instrumente, precum și o temă muzicală. Pasărea a fost identificată cu un flaut, pisica cu un clarinet, rața cu un oboi, bunicul lui Petrică cu un fagot, lupul cu un corn, iar vânătorul, cu percuția. Petrică însuși a primit întreaga secțiune de coarde și o melodie plină de voioșie. Pentru a nu distrage atenția de la muzică, Prokofiev a renunțat la versurile originale, cu rimă, și a scris o narațiune simplă, în proză. Popularitatea operei a crescut rapid, mai ales după ce a fost lansată ca înregistrare audio, adaptată pentru balet și transformată de Walt Disney într-un film de animație, în 1946. Este una dintre lucrările lui Prokofiev care se cântă cel mai des și una dintre cele mai interpretate din întreg repertoriul clasic.

Distribuția pentru ora 10.30:

Petrică – Claudiu Dane

Lupul – Teodor Pătrașcu

Pasărea – Ariana Marcu

Rața – Melania Condoiu

Pisica – Diana Drăgan

Bunicul – Adrian Scriminț

Vânătorul – Matei Rada

Povestitorul – Simona Manole  

Distribuția pentru ora 12.00:

Petrică – Claudiu Dane

Lupul – Teodor Pătrașcu

Pasărea – Ariana Marcu

Rața – Daria Nicoară (debut)

Pisica – Andreea Rusu

Bunicul – Adrian Scriminț

Vânătorul – Dorin Mirea

Povestitorul – Simona Manole  

Participă Orchestra de cameră a Operei Brașov, sub bagheta maestrului Mircea Holiartoc (debut) și cursanții Studioului de balet pentru copii al Operei Brașov  – îndrumător: Iulia Coșeriu. Regia și coregrafia sunt semnate de Alexandru Fotescu. Scenografia: Rodica Garștea. Asistent coregrafie: Cristina Rotundu. Regie scenă: Alexandra Scriminț.

Spectacol organizat în colaborare cu instituțiile de învățământ din județul Brașov.

  •  Spectacolul durează 45 de minute și nu are pauză.

Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!

Tot miercuri, 27 martie 2024, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor”, Opera Brașov prezintă „Recitalul de la ora cinci”. Îi veți putea asculta pe soliștii: Silvia Micu – soprană, Cristina Radu – soprană, Lăcrămioara Schuller – soprană, Sonia Hazarian – mezzosoprană, Asineta Răducan – mezzosoprană, Florentina Soare – mezzosoprană, Carmen Topciu – mezzosoprană, Adrian Dumitru – tenor și Adrian Mărcan – bariton. Lioara Popa îi va acompania la pian, iar Simona Manole vaface prezentarea evenimentului. Fiindcă ne apropiem de celebrarea Paștelui catolic, artiștii Operei Brașov vă vor oferi un program muzical religios, în care sunt cuprinse piese ca: „Laudate Dominum” din „Vesperae solennes de confessore” de W.A. Mozart, Cantata nr. 51 „Jauchzet Gott in allen Landen” de J.S. Bach, „Ingemisco” din „Requiem” de G. Verdi sau „Pie Jesu” de L. van Beethoven.

• Recitalul durează o oră și nu are pauză.

Preț bilete: 8 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 2 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.

Vineri, 29 martie 2024, de la ora 11.00, în Sala Operei Brașov, vă așteptăm la repetiția generală cu public a spectacolului cu opera comică „Don Pasquale” de G. Donizetti.

 (Pentru acest eveniment mai sunt foarte puține bilete disponibile!)

Biletele pentru acest eveniment se pot achiziționa atât online, de pe site-ul www.bilet.ro, cât și de la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17.

Sâmbătă, 30 martie 2024, de la ora 18.30, în Sala Operei, programăm spectacolul cu opera „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti.

Lucrarea a fost jucată pentru prima dată în istorie pe 3 ianuarie 1843, la Sala Ventadour de la Théâtre Italien din Paris și a avut un succes răsunător. „Don Pasquale” este considerată o capodoperă a genului, fiind cea mai populară dintre cele 66 de lucrări ale lui Donizetti, precum și una dintre cele mai populare opere comice italiene, celelalte fiind „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini și „Elixirul dragostei”, compus tot de Donizetti.

Premiera lui „Don Pasquale” din Italia a avut loc la La Scala din Milano pe 17 aprilie 1843; prima reprezentație la Viena a avut loc la Kärtnertortheater o lună mai târziu, o producție la care a participat însuși Donizetti. În Anglia, opera a fost prezentată pentru prima dată la 29 iunie 1843 la Her Majesty’s Theatre din Londra.

Donizetti a compus o operă strălucitoare, atrăgătoare pentru spectatori, dar deosebit de dificilă din punct de vedere al interpretării, atât vocale, cât și dramatice, din partea soliștilor. Acțiunea din „Don Pasquale” are loc la Roma, la mijlocul secolului al XIX-lea. Această operă comică are o temă mereu actuală: căsătoria nepotrivită: un bătrân bogat şi singur se decide să se căsătorească, soţia trebuind să îndeplinească două calităţi – frumuseţe şi, mai ales, tinereţe. Întâmplările pline de umor şi farsa în care este prins îl vor trezi pe Don Pasquale la realitate: fiecare vârstă are frumuseţea sa.

Distribuția: Don Pasquale – Marian Rește, Norina – Gloria Tronel (invitată), Ernesto – Liviu Iftene, Doctor Malatesta – Alexandru Chiriac (debut), Notarul – Andromeda Nemeș, Statuia – Daria Nicoară (debut). Balerini: Dorin Mirea, Adrian Scriminț. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Asistent mișcare scenică: Alexandra Scriminț. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Regie scenă: Cristina Roșu.

Vă așteptăm să o urmăriți pe soprana Gloria Tronel, invitată, pentru prima dată la Opera Brașov, pentru a interpreta rolul fermecătoarei Norina din această operă.

Soprana Gina Gloria Tronel este câștigătoarea a nu mai puțin de trei premii la cea de-a X-a ediție a Concursului Internațional de Canto „Georges Enesco” din Paris din toamna anului trecut, concurs din al cărui juriu a făcut parte și directorul artistic al Operei Brașov, Mihai Irimia. De altfel, una dintre distincții a fost oferită din partea instituției noastre, alături de Marele Premiu „George Enesco” și Premiul Orchestrei Colonne.

În vara anului 2023, tânăra artistă a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional „Manhattan Music Competition” din New York, prilej cu care a fost invitată să cânte la Carnegie Hall, în Gala evenimentului; a obținut, de asemenea, Premiul I la Concursul de Canto din cadrul Festivalului Mimas din Insula Procida (Italia). Este distinsă cu Premiul „Jessica Pratt”, înmânat personal de marea soprană, în calitate de președinte al juriului Concursului Internațional de Canto „Ottavio Ziino” de la Roma, în septembrie 2023.

Gina Gloria Tronel s-a născut la Orléans, având părinți de origine română și franceză. A obținut diploma de licență în interpretare vocală la Universitatea Națională de Muzică din București (2012 – 2017), apoi a urmat cursuri de master la Conservatorul Regal din Anvers. A petrecut un an la Academia Europeană de Operă din Florența, înainte de a se alătura Operei Regale Daneze din Copenhaga, în 2020. Acolo, a interpretat mai multe roluri, dintre care amintim: Regina nopții („Flautul Fermecat” de W.A. Mozart), Oscar („Un ballo in maschera”), cover; Olga („Die lustige Witwe” de Fr. Lehár).

• Spectacolul durează două ore și 20 minute și are o pauză.

Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!

Informații se pot obține la telefon: 0268/419.380.

Evenimente desfășurate cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.

Sursa și imagine: comunicat remis La pas prin Brașov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.