24 iunie 2024

Contact us

Dor Geta Popescu, cea mai tânără alpinistă din lume care a escaladat Ojos del Salado (6.893 m)

 Dor Geta Popescu, cea mai tânără alpinistă din lume care a escaladat Ojos del Salado (6.893 m)

Record mondial în alpinismul la altitudine pentru românca Dor Geta Popescu (12 ani)

Dor Geta Popescu a devenit la vârsta de 12 ani şi cinci luni cea mai tânără alpinistă din lume care a escaladat vulcanul Ojos del Salado (6.893 metri), se arată într-un comunicat publicat de MEDIAFAX.

În luna decembrie (pe 8 decembrie la ora locală 12,40), alpinista română Dor Geta Popescu, în vârstă de 12 ani, a atins vârful celui mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado, de 6.892 m, stabilind astfel un nou record mondial de vârstă pentru acest vârf, potrivit AGERPRES.

Dor Geta Popescu, membră a secţiei de performanţă a Clubului Sportiv Montan Altitudine, mai are în palmares alte două recorduri mondiale la 11 ani, vârfurile Sabalan, de 4.811 metri altitudine, şi Damavand, cu o altitudine de 5.671 de metri, iar anul acesta a mai stabilit un record european de vârstă pe Elbrus şi unul naţional pe Kilimanjaro, conform EuropaFM.

„Sunt fericită că am reuşit în condiţiile dificile de altitudine, vânt, temperatură şi ariditate ale lui Ojos del Salado. A fost cea mai lungă şi dificilă expediţie a mea de până acum şi reuşita mă motivează, mă face să mă simt specială şi să mă pregătesc pentru noi ascensiuni de record”, a declarat sportiva, citata de Mediafax.

Masivul, aflat în Anzii Cordilieri, în deșertul Atacama, la granița între Chile și Argentina, este, simultan, cel mai înalt vulcan din America de Sud și cel mai înalt vulcan al Circuitului 7 Volcanoes format din cele mai înalte vulcane de pe fiecare continent, se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

Această performanță deosebită realizată de sportiva Federației Române de Alpinism și Escaladă la vârsta de 12 ani și cinci luni face ca Dor Geta Popescu să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a escaladat Ojos del Salado, stabilind astfel un nou record mondial de vârstă pentru acest vârf.

Dor Geta Popescu și-a îndeplinit, în acest fel, obiectivele sportive ale anului 2015 ca membră a secției de performanță a Clubului Sportiv Montan Altitudine, an în care a mai stabilit un record european de vârstă pe Elbrus și unul național pe Kilimanjaro, precizează Agerpres.

Recordul precedent de vârstă, 14 ani, îi aparţinea Crinei Coco Popescu, sora Getei Popescu, atins pe 28 decembrie 2008.

Felicitări Dor Geta Popescu!

Imagine: facebook, profilul Dor Geta Popescu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.