18 aprilie 2024

Contact us

Dor Geta Popescu, un nou record mondial de vârstă, pentru Aconcagua

 Dor Geta Popescu, un nou record mondial de vârstă, pentru Aconcagua

Alpinista română Dor Geta Popescu, în vârstă de 12 ani, a atins vârful Aconcagua (Argentina), de 6960 metri, şi a stabilit un nou record mondial de vârstă pentru acest vârf, sâmbătă, 6 februarie, conform unui comunicat remis de Clubul Sportiv Montan Altitudine.

Geta reușește astfel două recorduri mondiale în mai puțin de două luni, după ce în data de 8 decembrie 2015 a escaladat cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893 de metri).

Având o altitudine de 6.960 metri, Aconcagua este cel mai înalt vârf din afara Asiei, cel mai înalt vârf din emisfera sudică și cel mai înalt vârf din America de Sud.

Clubul Sportiv Montan Altitudine a anunţat că ambele recorduri mondiale feminine de vârstă pe Aconcagua sunt în România, pe ruta normală, prin Dor Geta Popescu, şi pe ruta Gheţarului Polonez, prin Crina Coco Popescu, încă din februarie 2009. Născute la Râşnov, cele două surori se antrenează de mici cu tatăl lor.

„Un munte excelent, o ascensiune perfectă: ritm, efort, reușită! În ziua de vârf, cum mă așteptam, un parcurs lung, cu vânt, temperatură scăzută și o parte solicitantă pe final. M-am mișcat bine și deși eram, evident, cea mai tânără din grup, ritmul pe care mi l-am impus a fost mai bun decât al multor parteneri de ascensiune. Am ajuns pe vârf, record mondial de vârstă! Sub mine o mare de vârfuri, munți până la orizont! Îmi trece prin cap că recordul pe ruta Ghețarului Polonez este încă, din 2009, al lui Coco! Singurul lucru pe care pot să-l gândesc este, simplu și firesc: Ce frumoasă-i viața!”, a spus Dor Geta Popescu.

Dor Geta Popescu, sora mai mică a consacratei alpiniste Crina Coco Popescu, va sosi în țară vineri 12 februarie, pe aeroportul ”Henri Coandă”.

Dor Geta Popescu deține cinci recorduri mondiale de vârstă în alpinismul de altitudine (Ararat, Damavand, Sabalan, Ojos del Salado, Aconcagua).

Felicitări!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.